Διεθνή

Επιφυλακτικό το Ιράν για τη συνάντηση Τραμπ – Κιμ


Το Ιράν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να είναι πολύ προσεκτική, την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ.

«Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών, την προσέγγισή τους και τις προθέσεις τους, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και παρατηρούμε τις ενέργειές τους με πλήρη απαισιοδοξία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

«Προσώρας δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όσον αφορά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά συνέπεια η βορειοκορεατική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική», πρόσθεσε.

Για τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  η αποχώρηση από τη ιρανική πυρηνική συμφωνία που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος στις 8 Μαΐου καθώς και από άλλες διεθνείς συμφωνίες δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος εταίρος.

«Θέλουμε η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εγκαθιδρυθούν στην κορεατική χερσόνησο», υπογράμμισε ο Γασεμί, σημειώνοντας ωστόσο πως η ιρανική εμπειρία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τραμπ δημιούργησε «πολλή απαισιοδοξία».

Έπειτα από δεκαετίες εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα έχουν αύριο μια ιστορική σύνοδο κορυφής το αποτέλεσμα της οποίας προμηνύεται αμφίβολο.

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, που έχει κοστίσει στην Πιονγκγιάνγκ μια εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων από τον ΟΗΕ στη διάρκεια των ετών, θα είναι στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων.
Η Ουάσινγκτον ζητεί «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, αλλά ηαυτή η πολύ αόριστη φράση επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Στον ιρανικό φάκελο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν τις επικρίσεις των διεθνών εταίρων τους με τη μονομερή αποχώρησή τους στις 8 Μαΐου από τη διεθνή συμφωνία περιορισμού του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος η οποία επιτεύχθηκε το 2015.