Υγεία

Επιδημιολόγοι-κορονοϊός: Πολύ ανησυχητικές εξελίξεις


Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας, θεωρούν οι ειδικοί που ζητούν ενίσχυση της επιφυλακής.

«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Ετσι, εστίες της επιδημίας εμφανίσθηκαν και εξελίχθηκαν ταχέως τις τελευταίες ημέρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν ( όπου αντιστοιχούν 8 θάνατοι σε 43 επιβεβαιωμένα κρούσματα) ή στην Ιταλία, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περί τα 150 κρούσματα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Στην χώρα, την περισσότερο πληγείσα της Ευρώπης, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει.

«Οπουδήποτε στον κόσμο»

«Είναι αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στο πλαίσιο της κοινότητας (εκτός νοσοκομείου)», εξηγεί ο καθηγητής Αρνό Φοντανέ, της μονάδας «επιδημιολογία των νεοεμφανιζόμενων ασθενειών» στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Αυτό καθιστά τον έλεγχο πολύ πιο δύσκολο και αφήνει να διαφανεί κίνδυνος εισαγωγής από άλλες εστίες εκτός της Κίνας».

Αυτή είναι η περίπτωση των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν στον Λίβανο και τον Καναδά και προήλθαν από την ιρανική εστία. Οσο για την μολυσματική εστία στην Ιταλία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν την διαδικασία της προσβολής του «ασθενούς 1», από τον οποίο διεσπάρη η νόσος.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο», προειδοποιεί ο καθηγητής Σριντάρ.

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King's College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ'Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.

«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.

 

Διαβαστε επισης