Πολιτική

Επίδειξη δύναμης από τη Γεννηματά με τη διαγραφή του Γρηγοράκου


Αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά να δώσει εντολή να διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ ο στενός φίλος και υποστηρικτής του Βαγγέλη Βενιζέλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ωστόσο η απόφαση της κ. Γεννηματά για τη διαγραφή του κ. Γρηγοράκου προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αν και για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί αντίδραση από την πλευρά Βενιζέλου.

Ο κ. Γρηγοράκος είναι στενός προσωπικός και πολιτικός φίλος του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον στήριξε σε όλες τις μάχες που έδωσε.

Μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής είχε προκαλέσει «νευρική κρίση» στο κόμμα του, καθώς έκανε λόγο για ενδεχόμενη διαρροή βουλευτών προς τη ΝΔ, ενώ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αν συνεχίσει έτσι δεν θα μπει στη Βουλή.

Μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι παρατράβηξε το σκοινί της κρίσης με τις αναφορές  ότι «η κ. Γεννηματά δεν αρθρώνει το σύγχρονο πολιτικά κάνοντας λόγο για κραυγές, αναθέματα, αβύσσους, αποστασίες και ταμπέλες που παραπέμπουν στο 1965» σημειώνοντας ότι «εξεπλάγη από την αγκύλωση της στο παλιό και το παρωχημένο και πρόσθεσε στο κόμμα πρέπει να έχουν αγωνία για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην βουλή κατά τις επόμενες εκλογές».

Να σημειώσουμε ότι την Δευτέρα το πρωί μιλώντας στον Σκάϊ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίρρησή του με τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά, ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τους χωρίζει άβυσσος και διατύπωσε την γνώμη ότι ενδεχομένως να υπάρχουν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη.

Η θέση αυτή προκάλεσε ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Φώφη Γεννηματά δέχτηκε εισηγήσεις για άμεση διαγραφή του, αλλά τελικά προτιμήθηκε να κληθεί σε διάλογο με τον γραμματέα της Κ.Ο προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο ίδιος είπε αργότερα ότι οι θέσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Χαριλάου Τρικούπη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται πως «είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«1. Έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει με συλλογικές και ομόφωνες αποφάσεις μας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει εφεδρεία ή ουρά, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

2. Όποιος θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορούν να είναι προσάρτημα ή δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική μας ομάδα.

3. Ο κ. Γρηγοράκος με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τις «προβλέψεις» του για δήθεν προσχωρήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσε την ενότητα και συκοφάντησε συναδέλφους του βουλευτές.

Παρά το γεγονός ότι όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, ανασκεύασε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι παρερμηνεύτηκαν από δημοσιογράφους, επανέρχεται συνεχώς με νέες δηλώσεις και επιχειρεί συνειδητά να δημιουργήσει σύγχυση και κλίμα ηττοπάθειας στον πολιτικό μας χώρο.

4. Είναι σαφές ότι ο κ. Γρηγοράκος έχει κάνει την επιλογή του. Μπορεί να πάει όπου θέλει, όποτε θέλει. Εμείς δεν μπορούμε άλλο να παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις του από εβδομάδα σε εβδομάδα και από ημέρα σε ημέρα. Αρκετά πια.

5. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο κος Γρηγοράκος δεν ανήκει πλέον στην Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

Απάντηση Γρηγοράκου

Για αυταρχική απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φ.Γεννηματά κάνει λόγο σε tweet του ο Λ. Γρηγοράκος και σημειώνει πως «ο κατακερματισμένος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει την πολιτική του έκφραση κόντρα στις απαίδευτες ηγεσίες».

Αντίδραση από ΔΗΜΑΡ

Η διαγραφή του κ. Γρηγοράκου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, καθώς κύκλοι από το κόμμα σημείωσαν ότι δεν υπήρξε πριν την ανακοίνωση της διαγραφής καμία ενημέρωση και συζήτηση.

Χρειάζεται, τόνισαν, φυγή προς το μπρος και άμεση λειτουργία των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τα οποία όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ώστε να συζητούνται διεξοδικά όλα τα προβλήματα.