Την απόφαση να επανεξετάσει η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου το θέμα που έχει προκύψει από την άρνηση 13 από τους 21 ενοίκους που διαμένουν στην κοινωνική πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας 36, να μεταφερθούν σε άλλες κοινωνικές δομές, επειδή έληξε η σύμβαση ενοικίασης του κτιρίου, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στη συνεδρίασή του, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Το θέμα τέθηκε προ ημερήσιας, με αφορμή, όπως καταγγέλθηκε, την παρουσία, μετά από αίτημα του Δήμου, συνεργείου της ΔΕΗ στην πολυκατοικία, για να κόψει το ρεύμα, καθώς επίσης και για τα σχετικά εξώδικα που έχουν αποσταλεί στους ενοίκους.
Η Κοινωνική Πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας ξεκίνησε να λειτουργεί την άνοιξη του 2014. Αποτελεί δομή του «Δικτύου Κοινωνικής Κατοικίας» του Δήμου, το οποίο έχει φιλοξενήσει συνολικά μέχρι σήμερα, 215 άτομα (60 οικογένειες).
Εκτός από την πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας, το Δίκτυο έχει και άλλες τρεις, στις οδούς Επιδάμνου, Βρεσθένης, Αμβρακίας (Σεπόλια) και στο Νέο Κόσμο, καθώς και δώδεκα μεμονωμένα διαμερίσματα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρήγας Αξελός, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «κοινωνική πολιτική βιτρίνας» και έλλειψη ουσιαστικής κοινωνικής μέριμνας για τους αναξιοπαθούντες δημότες.
Για «ανεπίτρεπτη τρομοκρατία» στους ενοίκους έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι τα κινήματα αλληλεγγύης θα σταθούν στο πλευρό των ενοίκων.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, η αρμόδια αντιδήμαρχος, Μαρία Στρατηγάκη, επισήμανε ότι η επιλογή των φιλοξενούμενων γίνεται από τη διαπαραταξιακή Επιτροπή Αξιολόγησης, που έχει εκλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο έχει ψηφίσει και τον κανονισμό λειτουργίας της Κοινωνικής Κατοικίας.
Κάθε φιλοξενούμενος, για να ενταχθεί στο Δίκτυο, υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό προσχώρησης, στο οποίο εξηγείται ρητά, όπως και στον Κανονισμό, ότι η στέγαση παρέχεται για χρονικό διάστημα εννέα μηνών αρχικά, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Στόχος, εξάλλου, σημείωσε, είναι να προωθηθεί η ομαλή επανένταξη των ωφελούμενων και να αποφευχθούν φαινόμενα ιδρυματισμού.
Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, ο Δήμος δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή προσωρινής στέγης σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, αλλά τους παρέχει πληροφορίες και εφόδια για την εργασιακή τους επανένταξη και την επιστροφή τους στην κοινωνική κανονικότητα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα διαμερίσματα αυτά, ανέφερε, παρέχονται σε όλους, σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής, με στόχο την κοινωνική επανένταξη, με εξεύρεση και εργασίας.
Όμως, δεν έκαναν δεκτές τις θέσεις εργασίας που τους προτάθηκαν, είπε η κ. Στρατηγάκη, είτε γιατί ήταν στον Πειραιά, είτε για αντικείμενο (πχ γραμματειακή υποστήριξη) και άλλους λόγους. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι ωφελούμενοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν ούτε σε προγράμματα κατάρτισης.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας της οδού Μπουμπουλίνας έχουν εξαντλήσει προ πολλού το συμφωνηθέν χρονικό διάστημα παραμονής. Επίσης, είπε ότι σε όλους έχει προταθεί εναλλακτική στέγαση, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε ξενώνα του Ερυθρού Σταυρού.