Ελλάδα

Επί τάπητος το πρόβλημα των ναρκωτικών στο ΑΠΘ


Σύσκεψη όπου διαπιστώθηκε "η βούληση όλων των φορέων για καλύτερο συντονισμό και εντατικοποίηση των ενεργειών, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και της σχετιζόμενης εγκληματικότητας κατά τις νυκτερινές ώρες στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης" πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), "κατά τη συζήτηση αναλύθηκαν οι πτυχές των εν λόγω προβλημάτων που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών σε μια κεντρική περιοχή της πόλης".

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Α. Μήτκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Φώτιος Δομζαρίδης, ο βοηθός Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Αϊβαζίδης και ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Ζησιμόπουλος.

"Μόνο η καταστολή, δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου" ξεκαθαρίζει από την πλευρά της η υπεύθυνη επανένταξης της δομής του ΟΚΑΝΑ, που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μέσα στο πανεπιστημιακό campus, Μαίρη Μάντση.

Μέλη του ΟΚΑΝΑ βρέθηκαν σήμερα στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη (όπου πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος), προκειμένου να μιλήσουν σε αστυνομικούς για πρακτικές προσέγγισης εξαρτημένων.

"Η δομή στο ΑΧΕΠΑ που απευθύνεται σε απεξαρτημένους, οι οποίοι είναι σε στάδιο επανένταξης, αλλά και η ομάδα μας του street work που σχεδόν καθημερινά βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, είναι η απάντησή μας στο θέμα" σημείωσε η κ.Μάντση, προσερχόμενη στα σεμινάρια ευαισθητοποίησης. Κατά την ίδια, θα έπρεπε να δημιουργηθούν εναλλακτικές δομές- Κέντρα Ημέρας- όπου οι εξαρτημένοι θα μπορούν να προσέρχονται για συμβουλευτική, γιατί "αν εκδιωχθούν από το ΑΠΘ, πάλι κάπου στον δρόμο θα πάνε, δημιουργώντας άλλες πιάτσες".

'Οπως διευκρίνισε, η ομάδα street work του ΟΚΑΝΑ δουλεύει επί τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο, για τρεις-τέσσερις μέρες την εβδομάδα, προσεγγίζοντας περίπου 20-25 άτομα κάθε φορά, ενώ, όπως έχουν διαπιστώσει τα μέλη της, στο campus γίνεται κυρίως διακίνηση ινδικής κάνναβης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ