Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς πτώση καταγράφει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όντας σε χαμηλό 20 μηνών. Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, έπεσε στις 48,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 48,2 μονάδες. Οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών και εκροών σημείωσαν σημαντική ενίσχυση. Ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών διολίσθησε στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Στη Γερμανία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα 133,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κατά 3,4% στα 131,9 δισ. ευρώ, για έβδομο συνεχόμενο μήνα ανόδου. Η ισχυρότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα βοήθησε τις εξαγωγές παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, της αύξησης των επιτοκίων και των ελλείψεων υλικών, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιβραδύνει την εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών τον Αύγουστο, στα 1,2 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 4 δισ. ευρώ.
Στη Γαλλία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 1,6% που σημείωσε τον Ιούλιο. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 2,7% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και η ενεργειακή κατά 1,2%. Αντιθέτως, η κατακευαστική παραγωγή μειώθηκε 1%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού προβλέπει για τους επόμενους μήνες το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, με νέες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και ενέργειας. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους εντός του μήνα, είναι περισσότερες από εκείνες που έκαναν αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, επισημαίνει το Ifo και σημειώνει ότι ο δείκτης των τιμών αυξήθηκε στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 48,1 τον Αύγουστο. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο δείκτης έφτασε στις 100 μονάδες από 96,9 τον Αύγουστο. Στο εμπόριο, οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους είναι τα ανθοπωλεία, τα καταστήματα με είδη φροντίδας κατοικιδίων, τα καταστήματα παιγνιδιών, τα βιβλιοχαρτοπωλεία και τα καταστήματα με παραφάρμακα, ενώ στη βιοτεχνία οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν τα είδη ένδυσης και τις ηλεκτρικές συσκευές. Αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με το Ifo και στις υπηρεσίες, κυρίως στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.
Oι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως έκανε γνωστό το Reuters. Πρόκειται για διπλάσια μείωση, από τα μεγέθη που είχαν ακουστεί τον τελευταίο καιρό.
O ΠΟΕ πρέβλεψε σήμερα ότι εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,5% φέτος, συγκριτικά με την εκτίμηση του Απριλίου για αύξηση κατά 3,0%. Ωστόσο, για το 2023, αναμένει αύξηση του εμπορίου μόλις κατά 1,0%, συγκριτικά με προηγούμενη πρόβλεψη για 3,4%. Ο ΠΟΕ δήλωσε ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις του. Οι εκτιμήσεις του για αύξηση του εμπορίου κυμαίνονταν από 2,0% έως 4,9% φέτος και από -2,8% έως 4,6% για το 2023.
Νέο επεισόδιο στο σήριαλ Twitter-Μασκ, με τον επιχειρηματία να προτείνει με επιστολή του στο κοινωνικό δίκτυο με την αρχική προσφορά των 54,2 δολαρίων ανά μετοχή και την κοινωνική πλατφόρμα να αποδέχεται την πρόταση στην τιμή που προτείνει ο Ίλον Μασκ.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 398.79 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.05%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,448.05 μονάδες, με πτώση 1.05%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,052.95 μονάδες, πέφτοντας 0.47%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,518.28 μονάδες, με βουτιά 1.20%
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,985.46 μονάδες, διολίσθησε 0.90%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 21,355 μονάδες, με απώλειες 1.55%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,579.50 μονάδες, χάνοντας 1.52%.