Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς η ουκρανική κρίση παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, ενώ η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν κυρώσεις στη Ρωσία νωρίτερα την Τρίτη και οι ΗΠΑ ακολούθησαν αργότερα μέσα στην ημέρα με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει μια πρώτη δόση κυρώσεων κατά της χώρας, με στόχο τις ρωσικές τράπεζες, το δημόσιο χρέος της χώρας και τρία άτομα.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν χθες ένα «πακέτο κυρώσεων», «ομόφωνα», σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες θα την «πονέσουν πολύ», μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει τα αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι. Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών. «Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη». Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις ακόλουθες κυρώσεις:

  • Πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη Russian Military Bank».
  • Πλήρεις κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκοπή από τη δυτική χρηματοδότηση προς τη ρωσική κυβέρνηση. Η Μόσχα δεν θα μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν θα μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές των ΗΠΑ ή στις ευρωπαϊκές αγορές.
  • Κυρώσεις στην ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους. «Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
  • Δεν θα προχωρήσει το σχέδιο με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2
  • Κυρώσεις στη διακίνηση και προμήθεια προϊοντων για τη βιομηχανία στην τεχνολογία και όχι μόνο.

Νωρίτερα, η Βρετανία, μετά την εντολή που έδωσε το Κρεμλίνο να αναπτυχθούν στρατεύματα στις δυο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, επέβαλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες, μεταξύ των οποίων ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πέντε τράπεζες είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα, τον Γκενάντι Τίμτσενκο, τον Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και τον Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα. Ο Καναδάς θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία» με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ «της παράνομης απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές» ως ανεξάρτητα κράτη και θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συντονίζοντας έτσι τα βήματα της κυβέρνησής του με αυτά των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ακόμη, «επιπρόσθετες κυρώσεις» θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα «απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους», δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.

O πληθωρισμός στην ευρωζώνη άγγιξε το 5,1% από 5% τον Ιανουάριο του 2021 και εντός της αρχικής μέτρησης της Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, στις χώρες του ευρώ, σε επίπεδο έτους, έφτασε στο 2,3%, εντός της αρχικής μέτρησης και αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3%, εντός της αρχικής μέτρησης και αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Στις χώρες της ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 έγινε σε Λιθουανία 12,3%, Εσθονία 11% και Τσεχία 8,8%, ενώ η μικρότερη αύξηση έλαβε χώρα στη Γαλλία 3,3%, Πορτογαλία 3,4% και Σουηδία 3,9%. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5%.

Στη Γερμανία υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο, με τους πολίτες της χώρας να είναι απαισιόδοξοι και για την επόμενο μήνα αφού η πρόβλεψη για τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 1,4 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -8,1 μονάδες, σύμφωνα με εκθεση του ινστιτούτου έρευνας αγοράς GfK που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.Ωστόσο οι οικονομικές προσδοκίες κινούνται ανοδικά, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,3 μονάδες σε μηνιαία βάση, στις 24,1 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες εισοδήματος μειώθηκαν κατά 13 μονάδες, φθάνοντας στις 3,9 μονάδες. Ο δείκτης τάσης για αγορές υποχώρησε κατά 3,8 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, στις 1,4.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 453.86 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.28%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,973.35 μονάδες, με πτώση 0.30%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,501.04  μονάδες, όντας σχεδόν αμετάβλητος.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,633.67 μονάδες, με βουτιά 0.40%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,780.67 μονάδες, διολίσθησε 0.10%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,954 μονάδες, με απώλειες 0.35%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,435.35 μονάδες, χάνοντας 0.68%.

Διαβαστε επισης