Αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ η EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα κατ' εξαίρεση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ, όπως απεφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η τράπεζα ολοκληρώνει το πρόγραμμα πανδημίας τον Μάρτιο, ωστόσο στη συνέχεια θα συνεχίσει να επανεπενδύει με μεγάλη ευελιξία τα ομόλογα που λήγουν. Με την ίδια απόφασή της η ΕΚΤ προβλέπει ότι η περίοδος της επανεπένδυσης των ομολόγων επεκτείνεται έως το 2025, ενώ οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕPP θα επιβραδυνθούν το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τέλος η ΕΚΤ απεφάσισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία. Αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ απεφάσισε να μειώσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί μέσω του προγράμματος ΑΡΡ. Έτσι από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι μηνιαίες αγορές ομολόγων (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τα ελληνκά) περιορίζονται στα 30 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το όριο των 40 δισ. ευρώ θα παραμείενει δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ από τον Οκτώβριο του 2022 το όριο περιορίζεται ακόμη περισσότερο στα 20 δισ. ευρώ και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να ενισχύσει τον θετικό αντίκτυπο των χαμηλών επιτοκίων. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές θα τερματιστούν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή ελήφθη, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί, υπό το πρίσμα των προβλέψεων της ΕΚΤ τόσο στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού όσο και της ανάκαμψης της οικονομίας. «Το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι η πρόοδος στην οικονομική ανάκαμψη και προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για τον πληθωρισμό επιτρέπει τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων του τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, απαιτείται νομισματική προσαρμογή για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η ΕΚΤ. .Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Tην πεποίθηση πως "η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με τη βοήθεια των υποστηρικτικών πολιτικών", εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που λαμβάνει χώρα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ίδια τόνισε: "Η ανάπτυξη κινείται σε πιο μέτρα επίπεδα αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανεβάσει και πάλι ρυθμούς κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς" και πρόσθεσε ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Όμικρον έχουν παρακινήσει κάποιες χώρες να επαναφέρουν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.  Εν συνεχεία, ανέφερε ότι οι τιμές στην ενέργεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και ότι σε κάποιες βιομηχανίες υπάρχουν ελλείψεις υλικών, εξοπλισμού και εργατικού δυναμικού. «Οι παράγοντες αυτοί περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και αποτελούν αντίθετο άνεμο για το οικονομικό outlook», είπε και συμπλήρωσε ότι αν και η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και συνολικά οι κοινωνίες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, επισημάινοντας ότι αυτό έχει περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία.  Για την Όμικρον, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τη νέα μετάλλαξη και δεν μπορεί να υπολογιστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι αναμένεται να παραμένει σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το outlook του πληθωρισμόυ έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω αλλά ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν λίγο πριν την αύξηση των επιτοκίων. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι με τις τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων το 2022. Στις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως θα τρέξει κατά 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023. Ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 2,6% το 2021, το 3,2% το 2022, το 1,8% το 2023 και το 1,8% το 2024, υψηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία για τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά υπήρξαν κάποια μέλη που διαφώνησαν. 

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει συντομότερα απ’ όσο υπολόγιζε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο αυτό τον μήνα καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ‘ψαλίδισαν’ την ανάκαμψη στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων και πολλές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις περιττές κοινωνικές επαφές. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της πορείας των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 55,4 τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο και κάτω από το επίπεδο των 54,0 που προέβλεψαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Ο γενικός δείκτης οδηγήθηκε σε πτώση λόγω του δείκτη PMI για τις υπηρεσίες, που υποχώρησε στο χαμηλό οκτώ μηνών των 53,3 μονάδων από τις 55,9. Παρόλο που ο δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ήταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη των αναλυτών για 54,1 μονάδες. Τα εργοστάσια, που σε γενικές γραμμές επηρεάστηκαν λιγότερο από τους περιορισμούς του κορονοϊού, επίσης επλήγησαν, με τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών στις 58,0 μονάδες από τις 58,4 του Νοεμβρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο στο 0,25% καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία και έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που αυξάνει το κόστος δανεισμού από τότε που η πανδημία του κορονοϊού σφυροκόπησε πέρυσι την παγκόσμια οικονομία. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν η τράπεζα να διατηρήσει το επιτόκιο στο 0,1% λόγω της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής με ψήφους 8 προς 1 τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου στο 0,25% από το 0,1%. Η επιτροπή ψήφισε επίσης με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας στα 875 δισεκ. λίρες.

Πτώση σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης, πάνω από το αναμενόμενο, κατά τον Οκτώβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης άγγιξε σα 3,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ βρισκόταν στα 29,8 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν πως  το πλεόνασμα θα έφτανε στα 3,9 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές ανέβηκαν 24,1% και οι εξαγωγές 7,3%, σε ετήσια βάση. Προσαρμοσμένο για εποχικές μεταβολές, το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 2,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τα 6,1 δις τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές της ευρωζώνης σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές ανέβηκαν 4,3%.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού βύθισε την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Μεγάλη Βρετανίας σε χαμηλό 10 μηνών. Συγκεκριμένα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο ΡΜΙ της IHS Markit κατέγραψαν απώλειες στις 53,2 μονάδες, αυτόν τον μήνα, από τις 57,6 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 56,4 μονάδες. Η έρευνα έδειξε βραδύτερη ανάπτυξη των νέων παραγγελιών και των πιέσεων των τιμών. Ο ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών έπεσε στις 53,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 58,5 μονάδες τον Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και κάτω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 57 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 477.12 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 1.35%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,201.45 μονάδες, με κέρδη 1%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,263 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.29%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,631.13 μονάδες, με άλμα 1%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,005.07 μονάδες, ενισχύθηκε 1.12%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,792 μονάδες, με άνοδο 0.47%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,378.67 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.25%.