Οικονομία

Επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα: Κινδυνεύουν οι αποδόσεις από μεταβολές επιτοκίων


Τι ζητά ο επόπτης. Τι λέει η IE για την διαφορές μεταξύ σταθερών επιτοκίων και επιτοκίου μηδενικού κινδύνου

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκονται τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα. Σε διαμάχη και οι εποπτικές αρχές με τις ασφαλιστικές. Μη σταθμισμένες αποφάσεις ή/και βεβιασμένες κινήσεις προεξοφλούν απώλειες εσόδων και αρνητικές αποδόσεις για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς οι ασφαλιστικές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στο κόσμο με υπό διαχείριση κεφάλαια 10 τρισ.

της Ελενας Ερμείδου

Ο λόγος για τα σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια (ultimate forward rate, UFR).

Η ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά συμπεριλαμβανομένου και της ελληνικής διανύουν φάσεις αλλαγών. Εκ των βασικών είναι: Πρώτον η ολοκλήρωση της προσαρμογής στο νέο καθεστώς κεφαλαιακών απαιτήσεων που επιβάλλει η Οδηγία Solvency II. Δεύτερον: η προσαρμογή τους στα νέα παγκόσμια κεφαλαιακά πρότυπα που ζητά η IAIS. Μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων προσαρμογών, η ασφαλιστική αγορά καλείται να προβεί σε μεταβολές επιτοκίων, μέσα από τις οποίες , όμως, οι ασφαλιστικές κινδυνεύουν να γράψουν αρνητικές αποδόσεις επί των επενδύσεων.

Ρόλο «διαιτητή» και «συμβούλου» παίρνει η Insurance Europe, η οποία επί του συγκεκριμένου θέματος που προκύπτει μετά την ανακοίνωση της διαδικασίας διαβούλευσης για την αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού του UFR από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Επαγγελματικές Συντάξεις και τις Ασφαλίσεις, EIOPA δηλώνει δια εγγράφου της πως τυχόν βεβιασμένες κινήσεις που συνηγορούν σε αλλαγές στα σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια, UFR οδηγούν τις ασφαλιστικές σε λήψη ακραίων αποφάσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Η Insurance Europe δηλώνει αντίθετη σε όποια μεταβολή στο UFR πριν την πρώτη αξιολόγηση της Solvency II, εξηγώντας ότι ήδη το υφιστάμενο πλαίσιο διαθέτει πολλά επίπεδα προστασίας που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής τμήματος προληπτικής εποπτείας της  Insurance Europe, Igotz Aubin. Ο Igotz Aubin τονίζει ότι οι εκκλήσεις για άμεσες αλλαγές του UFR απορρέουν από μια παρεξήγηση των σκοπών του UFR και του πώς αυτό επηρεάζει τις αποτιμήσεις των στοιχείων παθητικού κατά Solvency II. Συμπληρώνει στην δήλωση του ότι το UFR 4,2% δεν είναι το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου (risk free) που χρησιμοποιείται για τις αποτιμήσεις στη Solvency II,  αλλά παράμετρος για τον υπολογισμό τους.

Τα επιτόκια μηδενικού κινδύνου είναι χαμηλότερα. Σε ορίζοντα δεκαετίας είναι 0,32% κα σε ορίζοντα 60 ετών στο 2,76%

Σύμφωνα με την Insurance Europe τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα στο κλάδο ασφαλειών. Ηδη οι εταιρείες λόγω του Solvency II έχουν προσαρμόσει τα τα επενδυτικά τους προϊόντα και τα έχουν εντάξει στις νέες τους επενδυτικές στρατηγικές. Παράλληλα έχουν αναθεωρήσει τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνων και τα επίπεδα των ιδίων κεφαλαίων.

Η Insurance Europe επισημαίνει ότι για να γίνει επανεξέταση του UFR,  θα πρέπει να υπάρξει πρωτίστως ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων από τις όποιες αλλαγές στην μεθοδολογία και τον τρόπο υπολογισμού του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις