Αλλάζει με ταχείς ρυθμούς η σύνθεση των επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που περιόρισαν αισθητά το country risk της Ελλάδας. Τα μεγάλα και σοβαρά χαρτοφυλάκια που κινούνται στις αναδυόμενες αγορές παίρνουν τη σκυτάλη από τα κερδοσκοπικά hedge funds, σηματοδοτώντας την επάνοδο των ελληνικών αγορών στην κανονικότητα.
Τα σημάδια κόπωσης των τραπεζικών μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν προβληματίσει πολλούς στην αγορά, καθώς η συνέχεια της ανοδικής κίνησης προϋποθέτει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο, αφού έχει και τα μεγαλύτερα οφέλη από τη σταθεροποίηση του πολιτικού χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη διαμόρφωση ενός πειστικού πλαισίου μελλοντικής διευθέτησης του χρέους.
Όμως, όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η παρατηρούμενη κόπωση είναι, στην πραγματικότητα, ένας καλός επενδυτικός οιωνός, επειδή σχετίζεται με την απομάκρυνση από την αγορά των επιθετικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων και την είσοδο των χαρτοφυλακίων που επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες σήμερα κατατάσσεται η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από τον... παράδεισο των ανεπτυγμένων.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δηλαδή την επομένη των συζητήσεων στο Eurogroup, εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη ο τζίρος των συναλλαγών, ιδιαίτερα επί τραπεζικών μετοχών, ακριβώς επειδή τα hedge funds ρευστοποίησαν τα όχι ευκαταφρόνητα κέρδη τους, με αγοραστές τα σοβαρά χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών.
Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι αυτές οι ανακατατάξεις δεν συνοδεύθηκαν από υποχώρηση των μετοχών, κυρίως των τραπεζικών, κάτι που σημαίνει ότι οι «νέοι» επενδυτές θεώρησαν ελκυστικά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, προσβλέποντας σε διψήφια ποσοστά αποδόσεων και δεν περίμεναν να τοποθετηθούν σε κάποια διορθωτική κίνηση.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αγορά ομολόγων, όπου σε πρώτη φάση προσελκύονται κεφάλαια με μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική από τα διετή ομόλογα, καθώς πλέον, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, έχει εκλείψει ο κίνδυνος «ατυχήματος» στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και θεωρούνται επαρκώς ασφαλή από τους σοβαρούς επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρουν αστρονομικές, για την περίοδο αυτή, αποδόσεις.
Οι κερδοσκόποι, που «άντεχαν» το ρίσκο των διετών ομολόγων, πλέον ρευστοποιούν τα κέρδη τους και πολλοί εξ αυτών μεταφέρουν κεφάλαια στο πιο «επικίνδυνο» κομμάτι της καμπύλης επιτοκίων, δηλαδή στα 10ετή ομόλογα, τα οποία υπόκεινται σε περισσότερες αβεβαιότητες και εκτιμάται ότι χρειάζονται νέες αποφάσεις για το χρέος και το QE, προκειμένου να βελτιώσουν αισθητά τις τιμές τους.
Οι μεγάλοι έδωσαν το "παρών"
Το θετικό κλίμα για τις ελληνικές αγορές έγινε έντονα αισθητό στο αμερικανό roadshow του Χρηματιστηρίου, που τελειώνει σήμερα. Όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» των αναδυόμενων αγορών, από την Morgan Stanley και την Lazard, ως την Soros Fund Management, την Franklin Templeton και την Openheimer έδωσαν φέτος ισχυρό «παρών».
Μάλιστα, έκλεισαν υπερδιπλάσιο αριθμό συναντήσεων μεταξύ των αναλυτών τους και εκπροσώπων τραπεζών και άλλων μεγάλων εισηγμένων εταιρειών, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο βγαίνει από τη «νεκρή ζώνη» του ακραίου κινδύνου και περνά στην πρώτη γραμμή των αναδυόμενων αγορών, εμφανίζοντας φέτος κορυφαία απόδοση παγκοσμίως.