Ως επενδυτής, ο Jack Sparrow διαθέτει πείρα άνω των 17 ετών, σε όλες τις ομάδες κεφαλαιακών αγαθών. Ειδικεύεται στην παγκόσμια μακροοικονομική στρατηγική. Σήμερα, εκτελεί συναλλαγές στον προσωπικό του λογαριασμό και εργάζεται για το φιλόδοξο πρόγραμμά του «Mercenary Trader» (www.mercenarytrader.com). Ο Marko Gränitz συνάντησε τον Jack στο γραφείο του «Batcaves» στο Λας Βέγκας και μίλησε μαζί του για τις συναλλαγές του και τη φιλοσοφία του.
TRADERS’: Τζακ, πρώτο ερώτημα, πού αποδίδεται το ψευδώνυμο;
Sparrow: Λοιπόν, για μένα είναι τόσο απλό, ώστε γίνεται κυρίως διασκεδαστικό. Με όλη τη σοβαρότητα που υπάρχει στη δουλειά μας, δεν πρέπει να χάνουμε το χιούμορ. Και όχι μόνο αυτό: πρέπει επίσης να απολαμβάνεις τη ζωή και να κάνεις κάποια πράγματα αντί να κάθεσαι μόνιμα μπροστά στον υπολογιστή και να εργάζεσαι.
TRADERS’: Επί του παρόντος, τα μεγάλα ταξίδια δεν φαίνεται να αποτελούν ζήτημα, σωστά;
Sparrow: Ναι, αυτή την εποχή εργάζομαι 70 με 80 ώρες την εβδομάδα και διαμορφώνω μαζί με τους συναδέλφους μου την πλατφόρμα που πλαισιώνει το Mercenary Trader. Την τελειοποιούμε και δημιουργούμε ειδικά επεκτάσιμες διαδικασίες. Ως βάση μιας μεταγενέστερης, πολύ μεγαλύτερης δομής που δε θα περιλαμβάνει μόνο τις δικές μας συναλλαγές αλλά και πράγματα όπως παγκόσμια έρευνα, διαχείριση επενδυτικών εργαλείων και πρώτης τάξης κοινότητα επενδυτών.
Σε αυτή τη μορφή, αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο και θα αναζωογονήσει τη βιομηχανία. Ας είμαστε ειλικρινείς: Ποιός συντάκτης αναφορών επί της αγοράς είναι επίσης ενεργός; Εδώ βλέπουμε το μεγάλο μας πλεονέκτημα, καθώς εμείς οι ίδιοι είμαστε ενθουσιώδεις επενδυτές/traders και έτσι μπορούμε να τα συνδέουμε όλα μαζί. Κάποια στιγμή θα θέλαμε να εκπαιδεύουμε traders. Εδώ έχω πάντα τις ‘χελώνες’ ως πρότυπο. Μέχρι τότε, υπάρχει μακρύς δρόμος, αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό απτόητος.
TRADERS’: Αυτή η εποχή μοιάζει να είναι συναρπαστική για εσάς. Τι κάνατε πριν το Mercenary;
Sparrow: ‘Εχω σπουδάσει κάτι άλλο, αγγλική φιλολογία. Ήμουν έτοιμος να γίνω καθηγητής και να έχω μια ακαδημαϊκή ζωή. Αλλά ένας από τους καθηγητές μου, σε μια προσωπική συνομιλία, με έκανε να αλλάξω πλάνα. Αυτό με βύθισε σε μια κρίση ταυτότητας και έπρεπε πλέον να σκεφτώ πώς θα προχωρούσα. Έπρεπε όμως πρώτα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου.
TRADERS’: Η απόσταση από τις σπουδές σου μέχρι τις συναλλαγές είναι μεγάλη. Πώς έμαθες για τις χρηματαγορές;
Sparrow: Απέκτησα τυχαία το βιβλίο του θρυλικού επενδυτή εμπορευμάτων Jim Rogers («Investment Biker»). Σε αυτό ανέφερε το πώς ταξίδευε με τη μοτοσικλέτα του σε όλο τον κόσμο για δύο περίπου χρόνια και στη συνέχεια επένδυσε σε χώρες που θεωρούσε πολλά υποσχόμενες. Αυτό με γοήτευσε. Τι συναρπαστική ζωή. Έκανα κάποιες πρακτικές ασκήσεις σε μπρόκερ και διάβασα όσα περισσότερα μπορούσα για το χρηματιστήριο. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 1998, επικρατούσε η ασιατική κρίση και στη Γουόλ Στριτ δεν υπήρχαν οι κλασικές δουλειές. Κι έτσι πήγα σε έναν μπρόκερ εμπορευμάτων στην όμορφη Lake Tahoe, όπου εργάστηκα για λογαριασμό hedge funds πάνω στην αντιστάθμιση πρώτων υλών και συναλλαγμάτων.
TRADERS’: Αυτή ήταν η πλευρά των πελατών. Πώς φτάσατε στις δικές σας συναλλαγές;
Sparrow: Ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα για την παρακολούθηση τάσεων και διάβασα για παράδειγμα το βιβλίο του Michael Covel («Trend Following»). Αλλά πολλοί ακόμη επενδυτές με επηρέασαν ουσιαστικά, όπως, για παράδειγμα, ο θρύλος των επενδύσεων Ed Seykota. Το 2002, ο τομέας των εμπορευμάτων παρουσίασε κάμψη λόγω της καθοδικής αγοράς. Μαζί με έναν συνέταιρο, ξεκινήσαμε μια επενδυτική επιχείρηση που για λίγο καιρό πήγε αρκετά καλά. Ωστόσο, ο συνέταιρος αποσύρθηκε στη συνέχεια κι εγώ έκανα τη δική μου επιχείρηση - συναλλαγές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα με τη μορφή ενός ενημερωτικού δελτίου της αγοράς. Τέλος, ξεκίνησα την Mercenary Trader.
TRADERS’: Ποιο είναι το επενδυτικό σας ύφος σήμερα;
Sparrow: Απλά συναλλάσσομαι τα πάντα, επειδή η προσέγγισή μου είναι τα παγκόσμια μακροοικονομικά. Κάνω διάφορα θεμελιώδη σενάρια που έχουν λογική για διάφορους λόγους, και στη συνέχεια περιμένω έως ότου η αγορά και η προδιάθεση επιβεβαιώσουν αυτά τα σενάρια με αντίστοιχες μετακινήσεις τιμών. Η βάση είναι μια θεμελιώδης ιδέα, η εκτέλεση μπορεί να μη γίνει μέχρι να υπάρξει τεχνική επιβεβαίωση.
TRADERS’: Άρα, έχετε αναπτύξει ιδέες εκτέλεσης συναλλαγών που μπορεί να μην εφαρμοστούν ποτέ, εφόσον δεν το επιτρέψει η μετακίνηση της αγοράς;
Sparrow: Σωστά. Ενεργούμε μόνο όταν υπάρχει τεχνική επιβεβαίωση. Διαφορετικά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Για παράδειγμα, ως προς τα θεμελιώδη, οι αγορές ήταν κατάφωρα υπερτιμημένες το 1999. Αλλά με μια συναλλαγή πώλησης, ένας επενδυτής θα έβαζε σε κίνδυνο τα πάντα, παρόλο που θα έπραττε ορθά. Αλλά μόνο όταν οι αγορές άρχισαν να πέφτουν μπορούσε κάποιος να εκτελέσει τα στησίματα πώλησης.
TRADERS’: Ποιός είναι ο στόχος της στρατηγικής σας;
Sparrow: Προσπαθούμε να εντοπίσου τα Fat Tail Events. Αυτές είναι σπάνιες αλλά ακραίες μετακινήσεις τιμών, μη αναμενόμενες. Η επόμενη μεγάλη συναλλαγή μπορεί πρακτικά να γίνει οπουδήποτε. Ακόμη κι εμείς δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα συμβεί, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αναπτύσσουμε τα σενάριά μας και στη συνέχεια περιμένουμε επιβεβαίωση από την αγορά.
Φυσικά, υπάρχουν μερικές συναλλαγές με πραγματικά τεράστιες μετακινήσεις, αλλά κάθε τόσο εμφανίζεται μια περίπτωση που μας αποζημιώνει για όλο τον κόπο. Ως εκ τούτου, συναλλασσόμαστε μόνο στην κατεύθυνση της τάσης και δεν ακολουθούμε στρατηγική επαναφοράς στο μέσο (συναλλαγές ενάντια στην τάση), που μερικές φορές μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
TRADERS’: Υπάρχουν παραδείγματα fat-tail events;
Sparrow: Από το καλοκαίρι του 2014, για παράδειγμα, η τεράστια υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (διάγραμμα 1) ή η ακραία πτώση της τιμής του πετρελαίου (διάγραμμα 2).
TRADERS’: Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα για το πώς δείχνει ένα τεχνικό σήμα που επιβεβαιώνει τα σενάριά σας;
Sparrow: Αυτά συνήθως είναι πολύ απλά πράγματα όπως ξεσπάσματα ή συγκεκριμένα μοτίβα τιμών. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ένα σήμα σε υψηλότερο χρονικό επίπεδο, ιδανικά, στο εβδομαδιαίο διάγραμμα. Αυτό είναι λογικό, γιατί ψάχνουμε για μια πραγματικά μεγάλη μετακίνηση που θα πρέπει να εμφανιστεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές ονομάζονται «σημεία καμπής» (inflection points) στα οποία η αγορά δεν θα πρέπει να φτάνει αργότερα σε διορθώσεις, ενάντια στην κατεύθυνση της τάσης. Ως αντιστάθμιση, χρησιμοποιούμε στοπ, η θέση των οποίων είναι προσανατολισμένη σε τεχνικά επίπεδα του διαγράμματος και στο μέσο πραγματικό εύρος (ATR). Συνήθως, το στοπ αρχικά είναι στα δύο ATR.
TRADERS’: Ποιούς τύπους εντολών χρησιμοποιείτε για είσοδο;
Sparrow: Συνήθως χρησιμοποιούμε buy-order και sell-stop-order. Μερικές φορές, η κατάσταση απαιτεί μια εντολή αγοράς, όταν έχει συμβεί κάτι περίεργο και πρέπει να συμβεί γρήγορα. Συχνά είναι καλό να μπαίνουμε στην αγορά με μικρή θέση, προκειμένου να είμαστε εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι εντολές αγοράς μάς βοηθούν να εισέλθουμε στη συναλλαγή, η οποία αλλιώς μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα.
TRADERS’: Πώς διαχειρίζεστε τις θέσεις σας;
Sparrow: Στην αρχή συνήθως οικοδομούμε μια μικρή θέση και βλέπουμε πώς αναπτύσσεται το όλο θέμα. Έχεις μια καλύτερη αίσθηση της συναλλαγής, αν έχεις ήδη εκτελέσει μία. Αν συμβαίνουν λίγα πράγματα και δεν είμαστε ιδιαίτερα πεπεισμένοι για τη συναλλαγή, είμαστε τουλάχιστον παρόντες με ένα συντηρητικό μέγεθος θέσης και, στην ιδανική περίπτωση, μπορούμε να πετύχουμε κάποιο ποσοστό απόδοσης.
Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή μας έχει πιάσει μια σημαντική μετακίνηση και θα μπορούσε να προκύψει μια δυνητικά εξαιρετική αναλογία ευκαιρίας/ρίσκου. Αλλά πρέπει να συνδράμουν διάφοροι παράγοντες και να επιβεβαιώσουν το σενάριό μας.
Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθούμε να κάνουμε μεγάλη είσοδο και να ρισκάρουμε περισσότερα και ίσως πετύχουμε τη συναλλαγή της χρονιάς. Αυτές τις καταστάσεις τις ονομάζουμε «High Conviction trades». Είναι περίπου σαν το πόκερ, όπου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου τα δικά σου φύλλα, άρα τη συναλλαγή σου και, από την άλλη, τη συμπεριφορά των άλλων και την πιθανότητα εναλλακτικών σεναρίων προκειμένου να λάβεις την καλύτερη απόφαση. Στην ιδανική περίπτωση, όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο και μπορείς να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
TRADERS’: Άρα, λαμβάνετε μεγάλες θέσεις όταν προκύπτει μια ευκαιρία σε fat-tail-event υπέρ σας. Πώς αντιμετωπίζετε το ρίσκο;
Sparrow: Φυσικά κι ενέχει ρίσκο η διαμόρφωση μεγάλων θέσεων. Αλλά έχουμε μάθει από πολλούς πετυχημένους επενδυτές ότι αυτό που έχει σημασία είναι να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή και μετά να ενεργείς με σωστή διαχείριση θέσης.
Πολλοί σπουδαίοι επενδυτές έχουν με αυτό τον τρόπο πετύχει πολλά. Πέρα από κατάλληλο (συγ)χρονισμό, χρειάζεται και μια γερή δόση θάρρους. Και ναι, φυσικά και είναι ριψοκίνδυνο, γι’ αυτό και σε αυτές τις συναλλαγές πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουμε.
TRADERS’: Αν θέλετε να διαμορφώσετε μια μικρή αρχική θέση, πότε το κάνετε αυτό;
Sparrow: Εδώ είναι σημαντικό να εξασφαλίζεις μια καλή αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής. Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν μετά από αρκετές εβδομάδες ξεσπά μια μικρή αντίθετη τάση και δημιουργεί νέα δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης.
Πρόκειται για μια τυπική συμπεριφορά της αγοράς, την οποία μου αρέσει να ονομάζω «Soros-test». Αυτό το τεστ δείχνει αν οι αντίθετες μετακινήσεις σε μια τάση δοκιμάζουν την πεποίθηση των επενδυτών για το αν μπορούν πράγματι να ακολουθήσουν την τάση. Αν στη συνέχεια η αντίθετη μετακίνηση ολοκληρωθεί ξαφνικά, το τεστ έχει τελειώσει και η τάση συνεχίζει προς την αρχική κατεύθυνση – γενικά, με ισχυρότερη πεποίθηση απο πλευράς επενδυτών.
TRADERS’: Πώς καταλήξατε στον όρο Soros test;
Sparrow: Μου αρέσει να δίνω στα πράγματα ονόματα μεγάλων επενδυτών, όχι μόνο στο Soros-test. Για παράδειγμα, ακόμη και ο σκύλος μου ονομάζεται George, προς τιμήν του θρυλικού επενδυτή George Soros. Εδώ έχουμε και πάλι το χιούμορ που δεν μπορείς να χάσεις σε αυτή τη δουλειά.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο περιοδικό Traders