Επιχειρήσεις

Επενδύσεις: Fast track διαδικασίες και νέο πλαίσιο επιχορηγήσεων φέρνει το υπ.Ανάπτυξης


Η γραφειοκρατία αποτελεί διαχρονικό τροχοπέδη για την προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων στη χώρα, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται και οι πάσης φύσεως «κωλυσιεργίες» στην προώθηση ενός επιχειρηματικού project, λειτουργούν ανασταλτικά για τους υποψήφιους επενδυτές. Η μείωση της γραφειοκρατίας και η διαμόρφωση συνθηκών που θα καταστίσουν την Ελλάδα φιλική προς τις επενδύσεις, αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείο Ανάπτυξης.

Η δημιουργία fast track διαδικασιών προκειμένου να «τρέξει», ελεγχθεί και κατόπιν να ολοκληρωθεί ένα επενδυτικό σχέδιο, απαλλαγμένο από τις γραφειοκρατικές παθογένειες δεκαετιών, εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα. 

Στη φαρέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα αποτελέσει το κύριο θεσμικό πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Βασική στόχευση του υπουργείο Ανάπτυξης είναι η παροχή πρόσθετων πόρων και δυνατοτήτων προς τους επενδυτές, σε συνδυασμό πάντα με τα κεφάλαια που απορρέουν από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο σχεδιασμός του νέου αναπτυξιακού νόμου προβλέπει ότι η επιχορήγηση που θα αφορά επένδυση για μεγάλη επιχείρηση, θα φτάνει το 60%, ενώ για μεσαίου «βεληνεκούς θα διαμορφώνεται στο 70%. Σ’ ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, ο πήχης της επιχορήγησης θα καλύπτει το 80% της επένδυσης. Επίσης οι κρατικές ενισχύσεις θα είναι αυξημένες σε ποσοστό από 5% έως 25% σε σχέση με τον νόμο που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ.

Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος, προβλέπει ότι το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ ανά επένδυση, δηλαδή διπλασιάζεται σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο, όπου το πλαφόν της ενίσχυσης ήταν στα 5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, εισάγονται νέα καθεστώτα ενισχύσεων, προκειμένου να ανοίξει η «βεντάλια» στήριξης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ετσι, από τα 8 καθεστώτα που υπάρχουν σήμερα, με κάθε θεματική να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με το νέο αναπτυξιακό νόμο θα φτάσουν τα 12.

Πέραν από τις πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις και το άνοιγμα της «βεντάλιας», με το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως τονίζουν οι συντάκτες  του, δρομολογούνται fast track διαδικασίες ελέγχου, έγκρισης και ένταξης των επενδυτικών σχεδίων. Ο νέος νόμος υπόσχεται δραστική αλλαγή σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Για την ακρίβεια από τις 700 ημέρες που ήταν ο μέσος όρος για ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης ενός σχεδίου, με το νέο νόμο, δεν θα ξεπερνά τις 60 ημέρες.
 

Διαβαστε επισης