Πολιτική

Επέκταση του «κόφτη» μετά το 2018, με μείωση του αφορολόγητου


Συμβιβαστική πρόταση για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση και να προχωρήσουν ελάφρυνση χρέους και ένταξη στο QE

 Επιχειρώντας να «ξεκολλήσει» τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει αποδεκτός συμβιβασμός απ’ όλες τις πλευρές. Προς αυτή την κατεύθυνση το Μαξίμου προσανατολίζεται να συμπεριλάβει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, αλλά και την υπαγωγή μισθών- συντάξεων στον περιβόητο κόφτη, για τον οποίο παράλληλα δέχεται να παραταθεί  μετά το 2018 - όπως ζητά το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα διεκδικεί σαφή δέσμευση των Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει άμεσα τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στο αυριανό EuroWorking Group δεν μπορεί να περιμένει κάτι περισσότερο από την έγκριση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, που είχαν «παγώσει» στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με τις συμβιβαστικές προτάσεις του - οι οποίες είναι μάλιστα αρκετά "επώδυνες" για την ελληνική πλευρά - επιχειρεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για πολιτική απεμπλοκή της αξιολόγησης. Ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επιδιώκει να αποσαφηνιστεί πλήρως  εάν υπάρχει πραγματική βούληση των Ευρωπαίων για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  προσδιορισμό των μέτρων μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους και συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πρόκειται ουσιαστικά  για ένα  ελληνικό Plan B της Αθήνας με στόχο την απεμπλοκή της αξιολόγησης. Θα το παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν απόψε στο Παρίσι και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί  αύριο στις Βρυξέλλες - τους δύο φ βασικούς «συμμάχουςι»μας έναντι των αξιώσεων του Βερολίνου και του ΔΝΤ.

Στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι με τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα και στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Οι ελπίδες πάντως είναι περιορισμένες - όπως και για το αυριανό EuroWorking Group- αφού καμία πρόοδος δεν υπήρξε τον Δεκέμβριο στα ανοικτά μέτωπα (κυρίως στα Εργασιακά και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2020).

 

Ποια είναι η ελληνική πρόταση για το αφορολόγητο

Οσον αφορά τα προτεινόμενα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να κατοχυρώσει ότι δεν θα γίνει ποσοτικοποίηση των μέτρων, ούτε εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπου επιζητά επιμόνως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει μια γραπτή αναφορά , ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη» θα περιλαμβάνουν τόσο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, όσο και τη μείωση των συντάξεων και μισθών. 

Τελικώς το Μαξίμου αποφάσισε να «ακουμπήσει» το αφορολόγητο, όχι όμως με τον «βίαιο» τρόπο που επιθυμεί το ΔΝΤ, το οποίο έχει θέση τον πήχη της μείωσης στις 5.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αντιπαραθέτει μείωση κοντά στις 7.000, από τα επίπεδα των 8.636 έως 9.545 ευρώ που βρίσκεται σήμερα το αφορολόγητο, για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επιπρόσθετα οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, εξετάζουν και το σενάριο που προβλέπει την περικοπή του αφορολόγητου ορίου για τους άγαμους χωρίς παιδιά μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τα 8.636 ευρώ στα 6.818 ευρώ, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από το επίπεδο των 1.900 ευρώ στο επίπεδο των 1.500 ευρώ.

Επίσης στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που βρίσκεται υπό επεξεργασία-κυρίως σε ότι αφορά κάποιες λεπτομέρειες- περιλαμβάνεται και η μείωση στις κύριες συντάξεις με το «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς. Ακόμη επί τάπητος έχει τεθεί και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% ή ακόμη και στο 15%. 

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν και Μοσκοβισί

Τις πρώτες… ενδείξεις για την ελληνική πρόταση και τη διάθεση για συμβιβασμό, θα μεταφέρει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,  στη συνάντηση που θα έχει με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και στο αυριανό ραντεβού μετον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.Συναντήσεις, που ενδεχομένως να δρομολογήσουν εξελίξεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις