Αγορές

Έπεισε τις αγορές το deal για έξοδο από το μνημόνιο!


Με ανακούφιση υποδέχονται οι αγορές τα μηνύματα από το Eurogroup της Παρασκευής, καθώς σκιαγραφείται μια συμφωνία εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, που πείθει τους επενδυτές ότι θα παραμείνει σταθερό και μετά τον Αύγουστο το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τραπεζικές μετοχές και κρατικά ομόλογα, τα δύο ελληνικά assets που κατεξοχήν επηρεάζονται από τις εκτιμήσεις των αγορών για την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα, βρίσκονται σε παράλληλες τροχιές ανόδου.

Την Παρασκευή, ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης στο ΧΑ έκανε άλμα σχεδόν κατά 7%, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ενώ παραμένει σε ανοδική τροχιά και σήμερα, παρότι εύλογα πολλοί επενδυτές ρευστοποιούν κέρδη, αφού η άνοδος του δείκτη από την αρχή του έτους ξεπερνά το 15%.

Στην αγορά ομολόγων, οι τιμές έχουν κερδίσει έδαφος και η απόδοση του 10ετούς, ύστερα από αρκετά μεγάλη περίοδο παραμονής σε τιμές πάνω από 4%, υποχωρεί σήμερα στο 3,84%. Η απόδοση του 5ετούς, που έμενε «κολλημένη» πάνω από το 3%, τώρα υποχωρεί στο 2,89%.

Η πρώτη αποτίμηση των ως τώρα εξελίξεων σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα από οίκο αξιολόγησης θα γίνει την Παρασκευή από τον καναδικό οίκο DBRS, που ούτως ή άλλως αναμενόταν να αναβαθμίσει την αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι από όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή στο Eurogroup, σαν… μουσική στ’ αυτιά των επενδυτών ήχησαν δύο λέξεις: “enhanced surveillance – διευρυμένη επιτήρηση”.

Σιγουριά για τα δημοσιονομικά

Μέχρι τώρα, αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τις αγορές η επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση «καθαρή» έξοδος, δηλαδή η έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδότησης με νέο πρόγραμμα, δωδεκάμηνης διάρκειας. Εκφράζονταν φόβοι ότι ενόψει και των επόμενων εκλογών, μπορεί να υπήρχε δημοσιονομική χαλάρωση.

Όπως ξεκαθάρισε, όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, επειδή η Ελλάδα θέλει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της, η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα θα είναι διευρυμένη. «Θα είναι ελαφρώς πιο σφικτή και περιεκτική από ό,τι κάνουμε σε άλλες χώρες», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Η ελληνική πλευρά δέχεται αυτό το νέο καθεστώς διευρυμένης επιτήρησης, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το Eurogroup, όπου διευκρίνισε ότι οι επισκέψεις των «ελεγκτών» θα τέσσερις κάθε χρόνο και όχι δύο, όπως γίνεται στις άλλες χώρες που έχουν βγει από προγράμματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και παρότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την επιτήρηση δεν είναι γνωστές, οι επενδυτές φαίνεται να πείθονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέας δημοσιονομικής εκτροπής μετά τη λήξη του προγράμματος.