Στη λήψη νέων μέτρων υποχρεώνεται η κυβέρνηση καθώς ξέφυγε εντελώς από κάθε έλεγχο η διάδοση του κορονοϊού, όπως αποτυπώνεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.
Θα πρόκειται για μέτρα που δεν θα πλήττουν άμεσα την αγορά και την οικονομία, αλλά σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχουν έμμεσες συνέπειες, όπως συμβαίνει με την εστίαση, η οποία με τα νέα μέτρα υπολειτουργεί και σήμερα οι επιχειρηματίες του κλάδου κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η πορεία των κρουσμάτων είναι εφιαλτική, καθώς σε ημερήσια βάση κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 7.000, οι νεκροί είναι δεκάδες καθημερινά ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 500.
Πολύ χειρότερα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περίθαλψης των νοσούντων από κορονοϊό, καθώς επώνυμοι γιατροί, διευθυντές νοσοκομείων, καταγγέλλουν ότι έχουν στηθεί πρόχειρες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου περιθάλπονται ασθενείς, που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε κανονική ΜΕΘ.
Στο πλαίσιο αυτό και με τον καιρό να κρυώνει, που σημαίνει περισσότεροι συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους, η κυβέρνηση υποχρεώνεται από τις καταστάσεις να ακούσει τους λοιμωξιολόγους και να λάβει μέτρα.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μέτρο που εξετάζεται, για την ανάσχεση της μετάδοσης της πανδημίας είναι η επαναφορά της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Σήμερα η τηλεργασία δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, για τον ιδιωτικό τομέα ή με απόφαση του προϊσταμένου σε δημόσιες υπηρεσίες.
Οι αντιστάσεις του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά της υποχρεωτικής τηλεργασίας κάμφθηκαν υπό το βάρος των εφιαλτικών εξελίξεων στης πανδημίας και σχεδιάζεται να επαναφερθεί ως υποχρεωτικό ποσοστό, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και με διάκριση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Όπως είπε σήμερα στον Σκάι, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης,«θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση τις προσεχείς ημέρες». Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν θέλουμε να ξανακλείσει συνολικά η οικονομία» και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες και στηρίζεται στις απόψεις των ειδικών, προσθέτοντας ότι «εναρμονιζόμαστε με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη.»
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο που θα ανακοινωθεί μέχρι την παρασκευή θα προβλέπει:
- Υποχρεωτική τηλεργασία για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
- Υποχρεωτική θα καταστεί η τηλεργασία για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
- Συνολικά κάθε επιχείρηση ή υπηρεσία θα βγάλει σε τηλεργασία ένα ποσοστό 20 – 40% των εργαζόμενων που απασχολεί, ανάλογα με τις συνθήκες εργασίας και εφόσον φυσικά επιτρέπει την εργασία από απόσταση, η φύση της δουλειάς.
- Εάν, δεν πιαστεί το ποσοστό των τηλεργαζόμενων, που θα τεθεί, μόνο με τους ανεμβολίαστους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα υποχρεώνονται σε τηλεργασία και εργαζόμενοι που είναι εμβολιασμένοι.
- Θα υπάρξει κλιμάκωση του ποσοστού των τηλεργαζόμενων ανάλογα με το αριθμό των απασχολούμενων υπαλλήλων, σε μία επιχείρηση και τις αποστάσεις μεταξύ τους.
- Επιπλέον, εξετάζεται το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο και διεύρυνσης των ωραρίων λειτουργίας , ένα μέτρο που έχει αρκετές πιθανότητες να εφαρμοστεί.
- Η μείωση του αριθμού των πελατών – συναλλασσόμενων σε καταστήματα και υπηρεσίες, με αποστάσεις μεταξύ τους.
Η τηλεργασία επιλέγεται ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, καθώς δεν έχει κόστος για το δημόσιο, αφού δεν καταβάλλει αποζημιώσεις, όπως συμβαίνει με τις αναστολές συμβάσεων και τη Συν-Εργασία.
Ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, δεν αποκλείεται να επιστρέψουν και οι αναστολές συμβάσεων και η Συν-Εργασία.