Επαφές με στελέχη της κυβέρνησης της Κύπρου και του Ισραήλ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Great Sea Interconnector, είχε ο ΑΔΜΗΕ.
Όπως επισημαίνεται από τον Διαχειριστή, κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε για την πορεία κατασκευής του έργου.
Επίσης συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της μετοχικής συμμετοχής της κυπριακής κυβέρνησης στο project. Tα στελέχη του Διαχειριστή ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο με ποσό μέχρι 100 εκατ. Ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για το έργο και εξήγησε στον Υπουργό Οικονομικών ότι προσδοκά στην συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνέχεια του.
Ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ για τα επόμενα χρηματοδοτικά ορόσημα και συμφωνήθηκαν οι από κοινού ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθεί η σύναψη της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην συνάντηση εξηγήθηκαν διεξοδικά τα οφέλη του έργου για τους κύπριους καταναλωτές και το πως η ηλεκτρική διασύνδεση θα ευνοήσει την περαιτέρω την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο.
Στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης στο έργο
Η αμέριστη στήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, Great Sea Interconnector, επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη του ΑΔΜΗΕ με το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Ισραήλ.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έθεσε το θέμα της εκπόνησης της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ, πάνω στην οποία θα βασιστούν οι ρυθμιστές των δύο χωρών για να επιμερίσουν το κόστος που θα ανακτηθεί από τα ρυθμιζόμενα έσοδα (CBCA - Cross Border Cost Allocation).
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας του Ισραήλ τόνισαν την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης της χώρας στο έργο και συμφωνήθηκε να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα - πιθανώς εντός Απριλίου - δια ζώσης συνάντηση. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση μελέτης κόστους - οφέλους.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση τεχνικών ομάδων για την προετοιμασία της μελέτης με στόχο να είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, τονίζεται, θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου - του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ - με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού.
Το δε Ισραήλ, που επίσης δεν διαθέτει καμία ηλεκτρική διασύνδεση με τους γείτονές του, θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει, περαιτέρω και ταχύτερα, τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του ισοζύγιο.