Πολιτική

Έως τις 12 Μαρτίου τα μέτρα για το χρέος - Ραγδαίες οι εξελίξεις


Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρο το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με στόχο να ανοίξουν την πόρτα και να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για μια λύση που θα αφορά στο χρέος, καθώς εντός των ημερών θα σχηματιστεί και κυβέρνηση τη Γερμανία, με το υπουργείο Οικονομικών να περνάει στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών και λήγει έτσι μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Ο «κύβος ερρίφθη» για το χρέος, από το Eurogroupτ ης 22ας Ιανουαρίου, όταν ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων.

Στο αυριανό EuroWorking Group θα συζητηθούν τα πρώτα σχέδια στα οποία έχουν καταλήξει οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να διαπιστωθεί η επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος.

Οι τεχνικές συζητήσεις και τα σενάρια θα συνεχιστούν και στις επόμενες 30 μέρες, ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο στις αρχές Μαρτίου και να εγκριθεί από το Eurogroup του επόμενου μήνα, στις 12 Μαρτίου.

Το περίγραμμα του σχεδίου θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης που θα έχει στην Αθήνα, αύριο και μεθαύριο ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Αθήνα θα βρεθεί και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «κουαρτέτο των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλλο.

Υπενθυμίζςεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόζονται ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το δημόσιο χρέος, που πέτυχαν ελάφρυνσή του κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

Εφόσον όλα πάνε καλά και οριστικοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα ακολουθήσει νέος κύκλος αναβαθμίσεων, αλλά και νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα βελτιωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, εξέλιξη που θα αγγίξει και το χρηματιστήριο.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με την πορεία εξέλιξης του ΑΕΠ.

- Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) με δάνειο από τον ESM. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,8%, ενώ του ESM 0,8 -0,9%.  

- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

- Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια

* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050

* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

* Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% - 0,9%.