Οικονομία

Έως και 3% μειωμένες οι φετινές ελληνικές εξαγωγές κομπόστας


Στα επίπεδα του 2023, οπότε και εξήχθησαν 250.000 τόνοι κομπόστας ή με μείωση της τάξης του 2% με 3% στο χειρότερο σενάριο, εκτιμάται ότι θα «κλείσει» η φετινή χρονιά για την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), η οποία το 2021 έστειλε στις αγορές του εξωτερικού 264.000 τόνους και υπήρξαν και χρονιές που αυτές ξεπέρασαν τους 300.000 τόνους. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρός της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι προοπτικών και απειλών.

«Είναι οι προσεκτικοί και έγκαιροι χειρισμοί των εξαγωγέων, αλλά και της κυβέρνησης, που θα οδηγήσουν είτε σε αύξηση και ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στις αγορές του εξωτερικού και έτσι της εθνικής μας οικονομίας, είτε όχι και με δυσμενείς συνέπειες για όλους τους εμπλεκομένους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας ότι οι εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας αλλά και των αντίστοιχων χυμών και κατεψυγμένων φρούτων αποφέρουν στην εθνική μας οικονομία το ποσό των 500 εκατ. ευρώ ετησίως -ανάλογα με τη χρονιά υπάρχει ένα εύρος μεταβολών που όμως δεν είναι ευρύ- ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι διεργασίες που εξελίσσονται την τελευταία περίοδο στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και που μπορούν «ανάλογα με τι αποφάσεις που θα ληφθούν, είτε να ενισχύσουν, είτε όμως και να μειώσουν τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας και των αντίστοιχων χυμών και κατεψυγμένων φρούτων».

Προς οριστικοποίηση η συμφωνία με τις αγορές της Mercosur - Ανησυχία για αύξηση δασμών από ΗΠΑ

Στο πλαίσιο όλων όσων προαναφέρθηκαν, ο κ. Αποστόλου απευθύνει κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει δυναμικά και με όλες της τις δυνάμεις την προς υπογραφή συμφωνία με τις αγορές της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους.

Όπως διευκρινίζει, οι αγορές των χωρών της Mercosur ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδάκινου (π.χ. εξαγωγές του 1998, 22.000 τόνοι), μέχρι που επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί 55%, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34%. «Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η ένθερμη υποστήριξη της προς οριστικοποίηση προαναφερόμενης συμφωνίας «είναι προφανές ότι θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, την οποία έχουν και απόλυτη ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της ΕΕ. Π.χ στην αγορά της Γερμανία, ενώ εξάγονταν 50.000-60.000 τόνοι, την τελευταία διετία/τριετία, δεν ξεπερνούν τις 30.000 τόνους», εξηγεί. Είναι λοιπόν «προς το συμφέρον όλων (αγροτών - μεταποιητών - εργαζομένων) η γρήγορη λειτουργία της συμφωνίας και καλούμε την κυβέρνηση να την υποστηρίξει δυναμικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Ο κ. Αποστόλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αμερικανική αγορά, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ είναι σήμερα «ο σημαντικότερος προορισμός για την κομπόστα ροδάκινου, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών να έχει διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και «με την τάση να καταγράφεται δυναμικά αυξητική». Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει πως οι επιπλέον δασμοί ύψους 10%-20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην αγορά των ΗΠΑ που έχει προαναγγείλει η διοίκηση Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία στις αρχές του 2025, θα ήταν κάτι που «θα απέβαινε καταστροφικό για την ελληνική κομπόστα».

«Ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός για την πιθανότητα επιβολής νέων δασμών πέραν αυτών του 17% που και σήμερα καταβάλλουμε. Καλούμε, την ελληνική κυβέρνηση σε εγρήγορση, με στόχο την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης», αναφέρει ο κ. Αποστόλου και εξηγεί πως εάν δεν ληφθεί έγκαιρα μέριμνα και επιβληθούν οι νέοι δασμοί, τότε «οι ελληνικές εξαγωγές θα πιεστούν σημαντικά, θα παραμένει απούλητο προϊόν και θα αναγκαστούμε να σχεδιάζουμε την παραγωγή για πολύ λιγότερες ποσότητες».

Διαβαστε επισης