Με σχετική άνεση περνάει από τη Βουλή η «Συμφωνία των Πρεσπών», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις τελευταίες παρασκηνιακές κινήσεις, ενώ καταλυτική θα είναι και η παρουσία η Άγκελα Μέρκελ, αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.
Η κυβερνητική πλευρά αποπνέει απόλυτη σιγουριά για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή, παρά την καταψήφισή της από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι όμως θα έχουν σημαντικές διαρροές.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει η παρουσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και οι επαφές που θα έχει, στις οποίες θα διαμηνύσει προς άπαντες ότι η Γερμανία επιθυμεί να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Η παρουσία της, όπως έχει επισημάνει το Σin από την πρώτη στιγμή, αλλά και γερμανικά μέσα, στη συνέχεια, θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, παρότι επί της ουσίας δεν διαφωνεί, όπως προκύπτει από παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της.
Σε ότι αφορά στις ισορροπίες στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι, όποτε η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί καθώς υπάρχουν οι τουλάχιστον 151 που θα την ψηφίσουν.
Η έλευση της συμφωνίας σημαίνει, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, αλλά μετά ανοίγει νέο κεφάλαιο, σε ότι αφορά στην τύχη της κυβέρνησης, καθώς το Μ. Μαξίμου δηλώνει ότι θα παραμείνει η κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, κάτι που αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί η συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού και οι προσθαφαιρέσεις ονομάτων βουλευτών στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν.
Οι νεότεροι υπολογισμοί
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, οι οποίοι θα ψηφίσουν όλοι. Οι ΑΝΕΛ, δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, αλλά αυτό ισχύει για το σύνολο των βουλευτών.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και θα την ψηφίσει.
Γρίφος παραμένει η στάση της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, η οποία έχει δηλώσει ότι «θα ψηφίσει κατά συνείδηση» και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει δηλώσει τι θα πράξει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Πιθανό «ΝΑΙ» στη συμφωνία, θα υπάρξει και από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.
Το ΠΟΤΑΜΙ επισήμως είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, υπό την προϋπόθεση, ότι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα προκηρυχθούν εκλογές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ναι στη συμφωνία, θα ψηφίσουν οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης.
Κατά της συμφωνίας έχουν ταχθεί οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός. Εκτιμάται, ότι και χωρίς την προκήρυξη εκλογών θα υπάρξουν θετικές ψήφοι από το ΠΟΤΑΜΙ.
Το ΚΙΝΑΛ επίσης έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί της ουσίας. Όμως, ο συνεργαζόμενος και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.
Από την μια πλευρά δεν είναι βέβαιο ότι θα την ψηφίσει για λόγους κομματικής πειθαρχίας, από την άλλη, δεν αποκλείονται «εκπλήξεις» από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.
Η Ένωση Κεντρώων, επίσης αντιτίθεται στη συμφωνία, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πειθαρχήσουν όλοι οι βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, υπερψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019. Βέβαια δηλώνει ότι δεν τον εκφράζει η συμφωνία για το Σκοπιανό, αλλά στην πολιτική δεν είναι τίποτα απόλυτο.
Στο χώρο των Ανεξάρτητων βουλευτών, τα περιθώρια άντλησης θετικών ψήφων είναι ανύπαρκτα. Υπάρχουν τρις βουλευτές προερχόμενοι από τη Χρυσή Αυγή (Μπαρμπαρούσης, Μίχος και Κουκούτσης), οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν, ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος είναι επίσης αντίθετος, ο Στάθης Παναγούλης που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ο Δημ. Καμμένος και ο Γιώργος Λαζαρίδης οι οποίοι έφυγαν από τους ΑΝΕΛ λόγω της συμφωνίας και ο Αριστείδης Φωκάς που έφυγε από την Ένωση Κεντρώων, αλλά δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.