Πολιτική

ΕΟΚΕ: «Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν»


 «Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν», λένε ομόφωνα, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και οι κοινωνικές ομάδες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης, συνοψίζοντας το ενωτικό πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνική Ευρώπη.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ντάσης, ο μοναδικός Έλληνας επικεφαλής θεσμού της ΕΕ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην οποία μιλάει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις «αχάριστες» χώρες, που ενώ κάποτε πήραν την αλληλεγγύη που ζήτησαν από την ΕΕ τώρα την αρνούνται στα άλλα μέλη, για το ασφαλιστικό, που για να λυθεί χρειάζεται πολιτική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη. Μιλάει ακόμη για τις δράσεις της ΕΟΚΕ, που ενώ είναι συμβουλευτικό όργανο, δρα μελετημένα και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, παρά τη λαίλαπα της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

Στην ΕΟΚΕ, σημειώνει, είμαστε 350 μέλη-φορείς από 28 χώρες, με οργανώσεις εργοδοτών, εργαζομένων και άλλων συμφερόντων (ΜΚΟ, αγρότες, επιμελητήρια, κ.λπ.) και καταφέρνουμε μετά από διεξοδικό και πολυεπίπεδο διάλογο -ξεκινώντας από τις ομάδες εργασίας και φτάνοντας στην ολομέλεια- να βγαίνουμε με κείμενα μεγάλης πλειοψηφίας.

Στην προσεχή ολομέλεια, που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, αισιοδοξώ ότι θα βγούμε με ένα ψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να επιγράφεται «κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν». Διότι το να καταργηθεί εν όλω ή εν μέρει η ζώνη Σένγκεν, σημαίνει και την αρχή της διάλυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να μην πω κάτι χειρότερο. Και δεν είναι μόνον η φωνή της ΕΟΚΕ υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζητήσαμε στις 4 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, όχι μόνον δεν θέλει την κατάργησή της αλλά έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών και ψυχολογικών επιπτώσεων ενός τέτοιου ενδεχόμενου.