Πολιτική

ΕΟ ΚΚΕ: «Κρυφτούλι» ευθυνών από την ΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων


«Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων σε Ελλάδα και ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίρνοντας ως δεδομένο το φάρμακο - εμπόρευμα, επικαλείται το ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών για τα συσσωρευμένα προβλήματα στον κλάδο του φαρμάκου και αφήνει αναπάντητα όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουμε» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Τόσο όμως ο ΕΜΑ, όσο και οι αρμόδιες εθνικές αρχές, που αναφέρει η Κομισιόν ως υπευθύνους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αλλά και των πολιτικών τιμολόγησης, στηρίζουν και υλοποιούν κατά γράμμα την ευρωενωσιακή νομοθεσία, που καθιστά το φάρμακο εμπόρευμα και πηγή κέρδους για φαρμακοβιομήχανους και φαρμακεμπόρους. Η εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας και η εξειδίκευση της από τις αστικές κυβερνήσεις είναι αυτή που θυσιάζει την υγεία του λαού και ορίζει την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Έτσι, οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες κυμαίνονται στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας, ενώ βρίσκονται σε έλλειψη ακόμα και φάρμακα που ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν, όπως τα γενόσημα.

Συνέπεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο είναι και οι παράλληλες εξαγωγές που στερούν κρίσιμα φάρμακα για το λαό με αποτέλεσμα να τίθεται το εξής εκβιαστικό και σε βάρος του λαού δίλημμα : «ελλείψεις φαρμάκων ή αυξήσεις στις τιμές τους. Είναι προκλητικό την ώρα που εργατικές λαϊκές οικογένειες κάθε φορά που αναζητούν εναγωνίως τα αναγκαία φάρμακα, η κερδοφορία των ομίλων παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου να χτυπάει κόκκινο!» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να επιβάλει την απαγόρευση των "παράλληλων εξαγωγών", να απαιτήσει την καθολική και δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη του λαού. Η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα της εργασίας στη φαρμακοβιομηχανία σημειώνουν καθημερινά τεράστια πρόοδο. Επομένως είναι εφικτό σήμερα στα πλαίσια μιας εξουσίας που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα με μια κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, που θα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών του λαού σε φάρμακα, να παράγονται αυτά με ελάχιστο κόστος, χωρίς πατέντες, αλλά με πραγματική διεθνή συνεργασία για την παραγωγή και την έρευνα».

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000114/2023 προς την Επιτροπή

Θέμα: Ελλείψεις φαρμάκων σε Ελλάδα και ΕΕ

Πάνω από 150 φαρμακευτικά σκευάσματα καταγράφονται σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα. Ελλείψεις αναφέρονται σε όλη την ΕΕ που συνολικά καταγράφει 20 φορές αύξηση ελλείψεων μεταξύ 2000-2018.

Ήδη από το 2020 - εν μέσω πανδημίας - η ΕΕ παραδεχόταν τεράστιες ελλείψεις και δικαιολογούσε την κατάσταση λέγοντας ότι φταίει «η έλλειψη πρώτων υλών» ή «η αυξημένη ζήτηση».

Τα περισσότερα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν θεραπείες που, αν διακοπούν, θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο ζωές ανθρώπων (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιπυρετικά, αντινεοπλασματικά κ.ά.).

Πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η ίδια η καπιταλιστική οικονομία, που διαμορφώνει το φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα και μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών για φαρμακοβιομηχάνους και φαρμακεμπόρους.

Αυτή η στρατηγική οδηγεί στο να μην καταργούνται οι πατέντες (που θεωρούνται μάλιστα και αναγκαίες για την κερδοφορία των ομίλων), αλλά και στο να υποβαθμίζονται σταθερά τα Δημόσια Συστήματα Υγείας.

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται:

Στο ότι η στρατηγική ΕΕ και κυβερνήσεων, που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα και τροφοδοτεί τους ανταγωνισμούς των ομίλων, είναι που οδηγεί στο εκβιαστικό δίλημμα για το λαό: ελλείψεις ή αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων;

Στα αιτήματα να καταργηθούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, να μην αυξηθούν οι τιμές στο όνομα της επάρκειας και να εξασφαλιστούν δωρεάν φάρμακα για τον λαό, την ώρα που τα χρειάζεται;

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κρίσιμη έλλειψη ορισμένων φαρμάκων: αντιβιοτικών (ιδίως αμοξυκιλλίνης, και αμοξυκιλλίνης σε συνδυασμό με κλαβουλανικό οξύ), καθώς και ορισμένων αναλγητικών, ιδίως παιδιατρικών σκευασμάτων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για της χώρες της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.

Η Επιτροπή στηρίζει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), της εθνικές αρμόδιες αρχές, τον κλάδο, καθώς και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Έχει προσδιοριστεί ότι τα επηρεαζόμενα φάρμακα είναι φάρμακα που λαμβάνουν έγκριση σε εθνικό και όχι σε κεντρικό επίπεδο ΕΕ. Τα βαθύτερα αίτια αυτών των ελλείψεων είναι πολύπλοκα και συνδέονται με πολλούς παράγοντες, της η αύξηση της ζήτησης λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων και προβλήματα παραγωγικής ικανότητας.

Επιπλέον, η ομάδα καθοδήγησης του ΕΜΑ για της ελλείψεις φαρμάκων έχει ζητήσει από τις εθνικές αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν της της κατάλληλες δυνατότητες ρυθμιστικής ευελιξίας για τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων (π.χ. επισήμανση των αντιβιοτικών που δεν προορίζονται για αυτοχορήγηση μόνο στα αγγλικά· επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης για νέες εγκαταστάσεις παρασκευής). Ο EMA, από κοινού με της εθνικές αρμόδιες αρχές, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κλάδο με στόχο τον προσδιορισμό και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων μετριασμού, ιδίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και τη διασφάλιση κατάλληλου μελλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ο αδιάλειπτος εφοδιασμός των ασθενών της ΕΕ με φάρμακα.»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις