Πολιτική

Ένταση στην Ειδομένη από ομάδα Αφγανών - Χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένοι


Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε, πριν από λίγη ώρα, ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη. Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Από την άλλη μεριά η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως τα σύνορα στην περιοχή δεν έχουν κλείσει εντελώς.

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να έχει κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς πολίτες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως οι ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η Ν. Μπερτό ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, με την πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης - Γευγελής να έχει χτυπήσει κόκκινο, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορα για τους Αφγανούς και να επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους για τους Σύριους και τους Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης. Η απόφαση της ΠΓΔΜ έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι εγγκλωβισμένοι μετανάστες αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το "πράσινο φως" από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

"Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση" δήλωσε, νωρίτερα, στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη ο οργανωτικός υπεύθυνος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύριοι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

"Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους" δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ στην ερώτηση για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.

Μουζάλας: Παραβίασαν τη συμφωνία που κάναμε 16 ώρες πριν

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μίλησε για τις εξελίξεις στην Ειδομένη κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής και την Αλεξία Κουλούρη το βράδυ της Κυριακής. Ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και συμπλήρωσε «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Οι Σέρβοι έκλεισαν τα σύνορα 

Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.