Ελλάδα

Ένταξη των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU, ζήτησε ο Μ. Βορίδης


Την ένταξη των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την αγροτική παραγωγή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών rescEU, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Συζητήσαμε για τη δυνατότητα κοινών δράσεων στο πλαίσιο της πρόσληψης αυτών των φαινομένων», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται συζήτηση και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε πως το «σημείο σύνδεσης και επαφής αυτών των δυο πολιτικών είναι βεβαίως η ανάγκη να έχουμε προληπτικές πολιτικές που θα προστατεύουν τις παραγωγές μας από καιρικά φαινόμενα, από καταστροφές, οι οποίες εντείνονται και αυξάνονται και γίνονται πιο κρίσιμες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύστημα για τη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξέλιξή του στον κ. Στυλιανίδη» καθώς, όπως είπε, «είναι μια από τις προσωπικές του επιτυχίες και τα προσωπικά του στοιχήματα, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Προσέθεσε δε ότι η χώρα μας έκανε χρήση αυτού του μηχανισμού, στις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν τη Εύβοια.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, που, όπως υπογράμμισε «έχει υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη» προκειμένου αυτός να καταστεί «μια μόνιμη δομή που θα εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την κρίσιμη που τη χρειάζεται ο Ευρωπαίος πολίτης για να σωθούν ζωές και περιουσίες αλλά και να γίνει μια πολύ καλή πρόληψη και προετοιμασία ενόψει των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής». Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και καιρό στον Αμαζόνιο.

Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Βορίδη, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε πως η συζήτηση βασίστηκε στη δυνατότητα του μηχανισμού να ενεργεί ως καταλύτης σε διάφορα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, ειδικά στα θέματα της πρόληψης και ετοιμασίας, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

Tέλος, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός rescEU αποτελεί μια ομπρέλα ευρωπαϊκής πολιτικής για τα θέματα αγροτικής πολιτικής των κρατών-μελών.

Διαβαστε επισης