Πολιτική

Ενστάσεις για το κατεπείγον - Ψήφιση του ν/σχ για το Αντιντόπινγκ μέχρι τις 18/3


H αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση των 52 άρθρων του νομοσχεδίου, που δεν σχετίζονται με το κύριο σώμα του, που αφορά στο Αντιντόπινγκ, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής εξηγεί ότι πρόκειται για βελτιωτικές διατάξεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Σε συτή την ατμόσφαιρα  εισήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το εν λόγω ν/σχ.

Το νομοσχέδιο -το οποίο περιλαμβάνει αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και άλλες διατάξεις- όπως εξήγησε ο κ. Κοντονής πρέπει να ψηφιστεί απαραιτήτως έως τις 18 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία που είχε παραχωρήσει η WADA στην Ελλάδα, ώστε να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς.

την επεξήγηση αυτή, προχώρησαν ο αρμόδιος υπουργός όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Δριτσέλη, δεδομένου ότι όλα τα κόμματα εκδήλωσαν ενστάσεις για την επιλογή της κυβέρνησης να εισάγει το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, επιμένοντας πως υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε αυτό να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες. Οξείες δε, ήταν οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι περιλαμβάνονται 52 άρθρα, που δεν σχετίζονται με το βασικό του περιεχόμενο, τα οποία και ζήτησαν να αποσυρθούν, ενώ επέκριναν με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι κάνει τα πάντα την τελευταία στιγμή και τελικώς επιλέγεται η νομοθέτηση με συνοπτικές και κατεπείγουσες διαδικασίες. Το αίτημα για απόσυρση του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου, των 52 άρθρων, έθεσαν εκ μέρους της ΝΔ η Άννα Καραμανλή, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η Χαρά Κεφαλίδου, ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ), από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, αλλά και από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε ότι αφενός δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για ένα τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς που απαιτούσε η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας στους διεθνείς κανονισμούς, αφετέρου οι υπόλοιπες διατάξεις ή έρχονται συμπληρωματικά και βελτιωτικά ή αφορούν σε επείγοντα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν (αιτήματα ομοσπονδιών, οργάνωση υπηρεσίας κ.λα.).

Ο κ. Κοντονής είπε, εξάλλου, πως από το 2013 έπρεπε να έχει επιληφθεί η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς υπήρχε κίνδυνος «να μπει η χώρα μας στην κόκκινη γραμμή» και εξήγησε πως μετά από διαβούλευση δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 18 Μαρτίου στη χώρα να προχωρήσει στην ενσωμάτωση. Τέλος, ο υφυπουργός απέσυρε πέντε άρθρα που αφορούσαν ρυθμίσεις (66 έως 70) του υπουργείου Τουρισμού και το άρθρο 71, με στόχο να υποστεί βελτιωτικές παρεμβάσεις και να κατατεθεί ως τροπολογία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται και αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με την ακρόαση φορέων, εισάγεται στην Ολομέλεια στις 6 το απόγευμα και αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή, σε δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας