Επικαιρότητα

Ένωση Διοικητικών Δικαστών: Άμεση πρόσβαση πολιτών στη διοικητική δικαιοσύνη


Σε ψήφισμά της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητεί την ανάκτηση δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση εμποδίων πρόσβασης στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη συγχώνευση-κατάργηση υφισταμένων διοικητικών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, χθες πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και μετά το πέρας των εργασιών της εκδόθηκε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι «τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο έμεινε άθικτο το πλαίσιο δικονομικών εμποδίων που είχε θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια με τη θεσμοθέτηση υπέρμετρων παραβόλων, διαφόρων δικονομικών βαρών και άλλων περιορισμών, αλλά τέθηκαν και νέα δικονομικά εμπόδια που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τα δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, ενώ διατυπώνονται προτάσεις για συγχώνευση/κατάργηση υφισταμένων Διοικητικών Δικαστηρίων («Δικαστικός Καλλικράτης»), με τις οποίες διαφωνούμε απόλυτα».

Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές ζητούν «την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και την επίλυση του κτιριακού προβλήματος πολλών Διοικητικών Δικαστηρίων», ενώ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους απόμαχους συναδέλφους τους για τις μειώσεις που δέχθηκαν στις συντάξεις τους.

Το ψήφισμα αναφέρει πως: «Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, η συνολική μείωση (σωρευτικά από της εφαρμογής των μνημονίων) των συντάξεων των οποίων ανέρχεται σε ποσοστό 74% περίπου. Επισημαίνει ότι η μείωση αυτή είναι αντισυνταγματική γιατί θίγει προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, αφού δεν επιτρέπει στον συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό να διαβιώνει με αξιοπρέπεια».

Ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Η Ένωση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να μην αποδεχθεί καμία παρέμβαση στο συνταγματικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, η οποία θα τελεί σε αντίθεση με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν αυτών που ήδη έχουν επέλθει. Εξάλλου, διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα ελλείψεων προσωπικού και υποδομών συνεπεία της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης. Το κτηριακό πρόβλημα πολλών δικαστηρίων παραμένει άλυτο. Δικαστήρια στεγάζονται σε απολύτως ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια με εμβληματικό παράδειγμα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά».

Παράλληλα θεωρεί πως τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο έμεινε άθικτο το πλαίσιο δικονομικών εμποδίων που είχε θεσπιστεί τα προηγούμενα χρόνια με τη θεσμοθέτηση υπέρμετρων παραβόλων, διαφόρων δικονομικών βαρών και άλλων περιορισμών, αλλά τέθηκαν και νέα δικονομικά εμπόδια που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τα δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, ενώ διατυπώνονται προτάσεις για συγχώνευση/κατάργηση υφισταμένων διοικητικών δικαστηρίων («Δικαστικός Καλλικράτης») με τις οποίες η Ένωση διαφωνεί απόλυτα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών απαιτεί:

Α. Tην ανάκτηση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων που χάθηκαν ή υποτιμήθηκαν την περίοδο της κρίσης, την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και της δημόσιας υγείας και τη διαμόρφωση ενός νέου συνολικού συνταξιοδοτικού πλαισίου, που να παρέχει σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Β. Την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές και την επίλυση του κτιριακού προβλήματος πολλών διοικητικών δικαστηρίων.

Γ. Την ανάκτηση δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών και την άρση εμποδίων πρόσβασης στη Διοικητική Δικαιοσύνη.