Οικονομία

Ενισχυμένη στήριξη ζητούν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης


Την πρόθεση της πλειονότητας των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης να «παλέψουν» την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία χωρίς να προβούν σε απολύσεις, κατέγραψε έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), όπως και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, κατέγραψε την τάση αποξένωσης του επιχειρείν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών από πλευράς του κράτους.

Αυτά τονίστηκαν στη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, ενόψει σχετικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, στις 18.00, με τη συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Την έρευνα πραγματοποίησε στο διάστημα 10-19 Οκτωβρίου και σε δείγμα 1.030 επαγγελματιών/μελών του ΕΕΘ η εταιρεία «To The Point», με θέμα «οι επαγγελματίες και η κοινωνία στην Covid εποχή. Τα κυβερνητικά μέτρα Στήριξης και τα αποτελέσματα τους». Διενεργήθηκε και δεύτερη έρευνα για τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που λήφθηκαν σε εννέα χώρες /μέλη της ΕΕ. Μάλιστα, λόγω των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, πραγματοποιείται ήδη ως και τις 7/11 νέα έρευνα γνώμης σε 500 μέλη του ΕΕΘ.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, ποσοστό 4,7% των επαγγελματιών που συμμετείχε σε αυτές δήλωσε ότι προχώρησε σε απολύσεις. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και τη χρήση των ενισχυτικών μέτρων που προώθησε μέσω αυτού η κυβέρνηση στην εποχή του covid-19, μόνο ένας στους τέσσερις επαγγελματίες απευθύνθηκε σε αυτό, και από αυτούς ποσοστό μικρότερο του 30% βρήκε θετική ανταπόκριση.

«Πάγωμα όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο», ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό την εποχή που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές, να γίνονται έλεγχοι για περαιώσεις παλαιοτέρων εταιρικών χρήσεων.

Αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα στην εποχή της Cocid-19 συγκριτικά με αυτά σε εννέα από τις 27 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ποτογαλία, Τσεχία και Ισπανία, στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων και στη χορήγηση δανείων στους πληττόμενους.

Σύμφωνα με το μέλος του ΕΕΘ, Χρ. Εδιάρογλου, στην συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Η Eλλάδα ήταν κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ότι αφορά την ενίσχυση, οριζόντια, των πληττόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με χρήματα που δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων και κοντά στο μέσο όρο στην παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους».