Ελλάδα

Ενισχύεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων από την Ελλάδα στην Ελβετία


Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ελβετία θα συνεχιστεί και ενισχυθεί. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον Ελβετό ομόλογό του, Μάριο Γκάτικερ, στην Ελβετία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η συζήτηση με τον κ. Γκάτικερ επικεντρώθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδας - Ελβετίας στο προσφυγικό, που υλοποιείται με κοινές δράσεις, συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στο θέμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου - συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων τεχνικών κλιμακίων - όσο και στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων. Επίσης, σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στα κύρια σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως το θέμα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, οι αποτελεσματικές επιστροφές σε τρίτες χώρες και η εκρίζωση των δικτύων των διακινητών.

Κατά την επίσκεψή του στην Ελβετία, ο κ. Κουμουτσάκος επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην πόλη Βαλόρμπ, όπου φιλοξενούνται οι 52 ασυνόδευτοι ανήλικοι που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία από δομές της Ελλάδας, και συνομίλησε με τα παιδιά και τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Ύπατα Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, και τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και οι δύο «συνεχάρησαν την Ελλάδα για τις προσπάθειές της και τη συνεπή και αποτελεσματική συνεργασία στο μεταναστευτικό». Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν η υλοποίηση και επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών και απελάσεων, η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών, τα βασικά ζητήματα και η διαπραγμάτευση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η προώθηση των συμφωνιών έδρας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ Ελλάδας - Ύπατης Αρμοστείας και Ελλάδας- ΔΟΜ. Τέλος, συζητήθηκαν η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και οι επανενώσεις με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκά κράτη.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, σχετικά με το κρίσιμο θέμα των αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων και την ανάγκη άρσης της εκκρεμότητας του νομικού καθεστώτος της παρουσίας του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουμουτσάκος μετά το πέρας των συναντήσεων επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί να είναι η Ελλάδα διαρκώς και ουσιαστικά παρούσα στο διεθνές πεδίο, προκειμένου να προβάλει συστηματικά τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες της στο μεταναστευτικό. Αυτό θέτουμε κάθε μέρα σε εφαρμογή με θετικά αποτελέσματα. Αυτός ήταν και ο σκοπός της επίσκεψης μου στην Ελβετία και των συναντήσεων που είχα εδώ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται ως μία αξιόπιστη χώρα με διαρκή και ουσιαστική συμβολή στην καλύτερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Πλέον δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις. Τις συνδιαμορφώνουμε».