TECHin

Ενιαία ώρα σε όλο τον πλανήτη και ίδιο ημερολόγιο κάθε έτος! (vid)


Ξεχάστε τις αλλαγές, σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να υιοθετήσουμε μια ενιαία, παγκόσμια ώρα.

Επιστήμονες θεωρούν πως όλο και περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στην υγειά του ανθρώπου λόγω της ώρας.

Το σώμα μας δεν ξέρει τι ώρα είναι, δεν ξέρει τι μέρα είναι. Όλες οι υποδείξεις του έχουν να κάνουν με το εσωτερικό βιολογικό ή κιρκαδικό ρολόι, το οποίο εξαρτάται από την παρουσία ή μη του φωτός ημέρας.

Όταν αλληλεπιδρούμε με το φως της ημέρας, λαμβάνουμε μια δόση ορμονών ικανή να μας ξυπνήσει, όταν σκοτεινιάσει, το σώμα μας παράγει ορμόνες για να μας ηρεμήσει και να μας κάνει να κοιμηθούμε. Όταν αγνοούμε αυτόν τον πολύ βασικό μηχανισμό και αναγκάζουμε το σώμα μας να λειτουργήσει σύμφωνα με αυθαίρετες στιγμές, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσάρεστα για την υγειά μας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Υπάρχουν ήδη μελέτες κατά τις οποίες οι μαθητές που πηγαίνουν σχολείο στις 7.30 π.μ. αποδίδουν χειρότερα από όσους ξεκινούν στις 8.30 π.μ. διότι αντιτίθενται στον κιρκαδικό ρυθμό τους», ανέφερε χαρακτηριστικα ο Gari Clifford του Πανεπιστημίου Emory των ΗΠΑ.

Ενώ συνέχισε, τονίζοντας: «Αντί να αναγκάζουμε τον καθένα να σηκωθεί νωρίτερα, είναι πολύ πιο λογικό να προτρέπουμε να ξυπνήσουν όλοι αργότερα». 

Έρευνες του 2015 έδειξαν πως όσοι είχαν θέματα υγείας δυσκολεύονταν στη μετάβαση στη θερινής ώρα , ενώ τα υγιή άτομα προσαρμόζονταν πολύ πιο άνετα.

Τι θα συνέβαινε αν όλοι ζούσαμε σύμφωνα με μια ενιαία καθολική ζώνη ώρας, όπως κάνουν οι πιλότοι; Θα είχαμε σηκωθεί και πάλι το πρωί για δουλειά και θα πηγαίναμε για ύπνο το βράδυ, όλοι όμως θα ζούσαμε στην ίδια ώρα.

«Όσο για την καθημερινότητα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Όλοι στον κόσμο θα κοιτούν την ίδια ώρα στα ρολόγια τους», δήλωσε ο οικονομολόγος Steve H. Hanke από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, ενώ στην συνέχεια ανέφερε : «Αν η ανατολή του ηλίου ήταν στις 6 π.μ. στην Ατλάντα, θα γίνει στις 11 π.μ. GMT με τα νέα δεδομένα».

Ο Χάνκε είναι γνωστός για τις ριζοσπαστικές του ιδέες σχετικά με τον χειρισμό του χρόνου. Μαζί με τον αστροφυσικό Richard Conn Henry, πρότειναν ένα νέο τύπο ημερολογίου που παραμένει ίδιο, δεν αλλάξει πότε, όσα χρονιά και αν περάσουν. Φανταστείτε κάθε Χριστούγεννα να πέφτουν για παράδειγμα Κυριακή ή τα γενέθλιά σας να είναι πάντοτε την Τρίτη.

Μέσα από την χρήση υπολογιστικών μοντέλων και μαθηματικών τύπων, οι δυο επιστήμονες έρχονται με το Μόνιμο Ημερολόγιο Hanke-Henry, όπου όλα μένουν ίδια κάθε χρόνο.

«Το πλάνο μας προσφέρει ένα σταθερό ημερολόγιο που είναι απόλυτα πανομοιότυπο από έτος σε έτος και επιτρέπει τον μόνιμο, ορθολογικό προγραμματισμό των ετήσιων δραστηριοτήτων, από το σχολείο έως τις διακοπές», λέει ο Χένρι σε ανακοίνωση του.

Οι δυο επιστήμονες θεωρούν πως πως υπάρχει σοβαρό οικονομικό όφελος για τον καθορισμό των ημερολογίων μας, λόγω καλύτερου προγραμματισμού.

Η ελπίδα μας σε αυτό το ενδεχόμενο είναι όλες οι αργίες να πέφτουν Παρασκευή ή Δευτέρα, για να τα κολλάμε με  το Σαββατοκύριακο.