Διεθνή

Ενεργειακό «έμφραγμα» το 2023! Εφιαλτικές προβλέψεις ΙΕΑ


Η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει τις αποθηκευτικές δεξαμενές νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που καθησύχασε την αγορά ενέργειας και συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου. Ο ενεργειακός κίνδυνος προφανώς δεν «έσβησε» για την Ευρώπη και αυτό δεν αφορά μόνο τον φετινό αλλά κυρίως τον επόμενο, για τον οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εξυφαίνει εφιαλτικά σενάρια για τη Γηραιά Ηπειρο. 

Ο επικεφαλής ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ «σήμανε» συναγερμό στην Ευρώπη καλώντας την να λάβει δραστικά μέτρα για να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος. Αυτή θα προκύψει, σύμφωνα με τον Μπιρόλ΄, από το εξής δίπολο: την απώλεια του ρωσικού αερίου που θα συνεχιστεί το 2023 αλλά και την αναμενόμενη αυξημένη κινεζική ζήτηση.

Οι εκτιμήσεις της ΙΑΕ για το μείζον ενεργειακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος τη νέα χρονιά είναι άκρως ανησυχητικές. Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα κενό έως και 30 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό το κενό συνεπάγεται ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, θα γέμισαν μόλις κατά 65% αντί για το 95% που είναι και ο πρωταρχικός στόχος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ηγέτες κρατών, αναλυτές και ΜΜΕ έχουν επικεντρώσει την… ανησυχία τους στον επικείμενο χειμώνα, όμως ο επικεφαλής της ΙΕΑ επιμένει ότι τα δύσκολα θα έρθουν το 2023.«Οι πραγματικές προκλήσεις θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθήκες θα πρέπει να γεμίσουν ξανά καθώς η υψηλή ζήτηση τον χειμώνα θα μειώσει την πληρότητά τους στο 25%-30%. Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», τονίζει με έμφαση ο Μπιρόλ.

Πλησιάζει στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου

Σε επίπεδο τιμών φυσικού αερίου, πάντως, χάρη στο ήπιο κλίμα στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης έχουν σχεδόν γεμίσει, επικράτησε αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, πάντως, το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Δεκεμβρίου (TTF) έφτασε στα 138,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή ασφαλώς πιο «τσιμπημένη» σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ημερών.

Διαβαστε επισης