Διεθνή

Ενεργειακή κρίση στην ΕΕ: Σύγκρουση Νότου και Βορρά για τα πρόσθετα μέτρα – Τι ζητά η Ελλάδα


Ενώ η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να συγκλονίζει την Ευρώπη, προκαλώντας αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και πλείστα προβλήματα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. 

Στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώθηκε το χάσμα που χωρίζει τις χώρες του Νότου, που προτείνουν άμεσες μεταρρυθμίσεις την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και σ’ αυτές του Βορά με προεξάρχουσα την Γερμανία,  που εμμένει στη θέση ότι δεν απαιτούνται αλλαγές και πως επαρκεί η υπάρχουσα εργαλειοθήκη της Κομισιόν.

Η κοινή πρόταση του Νότου, την οποία υπογράφει η Ελλάδα και συμμετέχουν οι Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι πέντε χώρες προτείνουν οι τιμές να διαμορφώνονται με βάση το μέσο όρο του κόστους των μονάδων που λειτουργούν και όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά, όπως ισχύει μέχρι τώρα και η αλήθεια είναι επιβαρύνει ιδιαιτέρως τις χώρες του Νότου. Υποστηρίζουν, στο σχετικό έγγραφο που υπέβαλαν και στο Κομισιόν ότι ο υπάρχον μηχανισμός τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι άδικος επειδή δεν εκφράζει το δικό τους ενεργειακό μείγμα, στο οποίο κυριαρχεί η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, με «φόντο» τις μεγάλες ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι χώρες του Νότου, εισηγούνται την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων αερίου από κράτη-μέλη, έτσι ώστε η Ευρώπη να δημιουργήσει τις απαραίτητες ενεργειακές-στρατηγικές εφεδρείες.

Κι αν στην δεύτερη βασική πρόταση, υπάρχει περιθώριο συζήτησης, ακόμη και σύγκλισης, στις μεταβολές που αφορούν την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών, που μετακυλούνται κατόπιν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το γερμανικό μπλοκ τις απορρίπτει πλήρως. Υποστηρίζει ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πληγεί η ενιαία αγορά χονδρεμπορικής και θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα, σημειώνοντας ότι η «λύση» βρίσκεται στην εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν, εδώ και μερικές εβδομάδες.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μέτρο που θα αποτελούσε απόκλιση από τις ανταγωνιστικές αρχές του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο έγγραφο –απάντηση στο Νότο που κατέθεσαν οι Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Οι εννέα χώρες προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές «θα υπονόμευε την οικονομικά αποδοτική απεξάρτηση του ενεργειακού μας συστήματος από τον άνθρακα» και «θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική προσιτότητα και την ασφάλεια του».

Η Κομισιόν από την πλευρά της, Ευρωπαϊκή εμφανίζεται επιφυλακτική, υποστηρίζοντας ότι η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί καλά έως σήμερα, και δεν υφίσταται λόγος πρόσθετης παρέμβασης.. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει θετικά την πρόταση των χωρών του Νότου, για κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων αερίου 

Διαβαστε επισης