Ενέργεια

Energean: Λειτουργικές ζημιές 83,4 εκατ. ευρώ το 2020


Λειτουργικές ζημιές ύψους 83,4 εκατ. ευρώ για το 2020 ανακοίνωσε η Energean από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση «το διοικητικό συμβούλιο της Energean θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την αγορά υδρογονανθράκων, τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο Πρίνος έπειτα από 40 χρόνια παραγωγής και τις προοπτικές υλοποίησης του προγράμματος αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, προκειμένου να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης θα οδηγήσει και στην ανάληψη των δύο δανείων και των υποχρεώσεων που αυτή συνεπάγεται, αφού βεβαίως προηγηθεί η έγκριση της σχετικής ρύθμισης από την Βουλή».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ με την μορφή δανείων, κρίνοντας ότι η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και ότι η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο.

Η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε το 2020 στα επίπεδα των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 45%, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του Πρίνου κατά τη διάρκεια του 2021 είναι ότι θα κυμανθεί στις 1,4-1,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Η Energean εφαρμόζει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού, που περιλαμβάνει σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσω εθελουσίας εξόδου, καθώς και τη συμφωνία με την ΔΕΗ που εξασφάλισε την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων με ηλεκτρισμό παραγόμενο 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δρομολογεί επίσης την κατάργηση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων που έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προετοιμάζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για την αποθήκευση CO2 και την παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Οι τελευταίες θα απεξαρτήσουν σταδιακά τον Πρίνο από την παραγωγή πετρελαίου και τις διακυμάνσεις των τιμών, θα καταστήσουν το συγκρότημα περιβαλλοντικά ουδέτερο και θα διασφαλίσουν την λειτουργία των εγκαταστάσεων για τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα