«Μάχη» για έναν αριθμό θα δοθεί σήμερα στο Eurogroup, καθώς η σημαντικότερη πολιτική συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα θα εστιασθεί στην υιοθέτηση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού του μεσοπρόθεσμου στόχου για το έλλειμμα, ώστε, σε επόμενη συνεδρίαση, με βάση την έκθεση βιωσιμότητας χρέος από το ΔΝΤ, να συζητηθεί ποια ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.
Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο της ίδιας διαμάχης, σχετικά με το χρόνο που θα υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιμείνει σε πολύ αυστηρή πολιτική λιτότητας. Στις 24 Μαΐου, η αρχική εκδοχή του κοινού ανακοινωθέντος του Eurogroup έφερε γερμανική σφραγίδα, καθώς υπήρχε αριθμητικός προσδιορισμός του χρόνου, κατά τον οποίο η Ελλάδα θα δεσμευόταν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Ο αριθμός της αρχικής ανακοίνωσης ήταν «10», δηλαδή για δέκα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος θα ίσχυε ο στόχος του 3,5%. Όμως, το Ταμείο αρνήθηκε να προσυπογράψει το ανακοινωθέν, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση του Π. Τόμσεν με την Κρ. Λαγκάρντ, και η διατύπωση «θόλωσε», καθώς έγινε μια γενική αναφορά σε «μεσοπρόθεσμο στόχο», με την προοπτική να συζητηθεί εκ νέου το θέμα τον Δεκέμβριο.
Η Γερμανία προσέρχεται στο Eurogroup με την ίδια σκληρή θέση που είχε και τον Μάιο, την οποία εμμέσως περιέγραψε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για «μακρύ και δύσκολο δρόμο» που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Η γερμανική αντιπροσωπεία, επιδιώκοντας να περιορίσει το εύρος της ελάφρυνσης χρέους, που συνδέεται άμεσα με το δημοσιονομικό στόχο, αναμένεται να ζητήσει τη διατήρηση του 3,5% ως και το 2028.
Όμως, αυτή η θέση δεν βρίσκει αρκετή υποστήριξη όχι μόνο από το ΔΝΤ, που είναι κατηγορηματικά αντίθετο, αλλά και από την ευρωπαϊκή πλευρά. «Οι στόχοι πρέπει να είναι απαιτητικοί αλλά και αξιόπιστοι», σχολίασε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, συμβαδίζοντας με τη θέση του ΔΝΤ, που έχει τονίσει ότι δεν προσδίδει αξιοπιστία στο πρόγραμμα το να περιμένει κανείς υπερβολικά πλεονάσματα από την Ελλάδα για μεγάλη χρονική περίοδο.
Ο συντηρητικός Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκουίντος, πιστός σύμμαχος του Β. Σόιμπλε, σε μια έμμεση αναφορά στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα πρέπει και η Ευρώπη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.
Το γενικότερο πολιτικό κλίμα των συζητήσεων δεν ευνοεί, εξάλλου, τον κ. Σόιμπλε, καθώς θεωρείται αδιανόητο, την επομένη του ιταλικού δημοψηφίσματος, η Ευρώπη να δώσει την εικόνα ότι επιμένει στις πιο ακραίες εκδοχές δημοσιονομικής πειθαρχίας, που υπαγορεύονται από το Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του δημοσιονομικού στόχου δεν μπορεί να μείνει ανοικτό και μετά τις σημερινές συζητήσεις, γιατί το Ταμείο θα είναι τεχνικά αδύνατο να καταρτίσει έκθεση βιωσιμότητας του χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, άρα δεν θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή στο πρόγραμμα, που όμως είναι αναγκαία τουλάχιστον για τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας, οι οποίες δεν μπορούν να συνεχίσουν τις εκταμιεύσεις χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ.