Την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ευρωπαϊκού κόμβου για την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ASEM – Cooperation Centre for Science, Technology and Innovation (CCSTI), με έδρα την Αθήνα και συντονιστή το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, σήμανε η «2η ASEM ημερίδα: επιστήμη, τεχνολογία και καινοτομία για Αειφόρο Ανάπτυξη», που πραγματοποιηθήκε σήμερα Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, στο Ιωνικό Κέντρο, στην Αθήνα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της πόλης του Πεκίνου (BMCST), υπό την αιγίδα του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι το ASEM (Asia-Europe Meeting) αποτελεί φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας ασιατικών και ευρωπαϊκών χωρών, τόσο σε επίπεδο τεχνικό, όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξαν ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, καθηγητής Κώστας Φωτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας (MOST) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xu Jianpei. «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αποτελέσει η χώρα πόλο στήριξης για την ευρω-ασιατική συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας με την ίδρυση γραφείου ASEM στην Αθήνα σε συνεργασία με την πόλη του Πεκίνου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πολύπλευρες συνεργασίες που προωθεί το ASEM θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της νοτιανατολικής Ασίας», ανέφερε ο κ. Φωτάκης, προσθέτωντας: «Ενδεικτικά αναφέρω τη συζήτηση που έγινε σήμερα με την αντιπροσωπεία της Κίνας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xu Jianpei, στην οποία, μεταξύ άλλων, ορίστηκε το πλαίσιο για την καθιέρωση κοινών πρωτοβουλιών αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα είναι η ίδρυση ερευνητικού κέντρου-παρατηρητηρίου για τη συλλογή δεδομένων σεισμολογικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας. Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάζεται και η ίδρυση επιστημονικού τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή της Αττικής με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων».