Ελλάδα

Ένα ναι και δύο διαφωνίες από Κύπρο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ελλάδα


Ένα «ναι» και δύο διαφωνίες στα τρία βασικά ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με τo project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου, έδωσε σήμερα η Λευκωσία. Πρόκειται για μία συμφωνία με αστερίσκους που μένει να αναλυθούν και να αποσαφηνιστούν από τις δύο πλευρές στο άμεσο μέλλον.

Προς ώρας το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου άναψε το πράσινο φως ως προς την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ συνολικού ποσού 125 εκατ. ευρώ (25 εκατ ευρώ) για τα 5 έτη της κατασκευής, από την 1/1/2025 ως τις 31/12/2029. Την ίδια στιγμή, όμως άφησε στο «σκοτάδι» και χωρίς επίσημη απάντηση δύο άκρως σημαντικά θέματα που αφορούν:

  • Πρώτον τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, απόφαση που η Αθήνα είχε ζητήσει να επισπευστεί.
  • Δεύτερον:  τον διαμοιρασμό του κόστους 50-50 μεταξύ καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα, σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που δυνατό να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση ή λειτουργία του έργου, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Ο διαμοιρασμός γεωπολιτικού ρίσκου, όπως χαρακτηρίζεται έχει ως σημείο αναφοράς μελλοντική παρέμβασης της Τουρκίας για να σταματήσει-μπλοκάρει το έργο.

Για το πρώτο σκέλος, που αφορά το «ναι» που έδωσε η Λευκωσία, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αποφάσισε ότι η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο και θα προέρχονται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στην κυπριακή Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Διαβαστε επισης