Πολιτική

Ένα μπαχαρικό «ασπίδα» για το Αλτσχάιμερ


Αυστραλοί ερευνητές εντόπισαν ένα μπαχαρικό που λειτουργεί ως «ασπίδα»για την άνοια και, συγκεκριμένα της πιο διαδεδομένης μορφής της, του Αλτσχάιμερ.  Μετά από έρευνες διάρκειας ενός έτους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κουρκουμάς (γνωστός και ως κιτρινόριζα), που αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος κάρυ, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει από την απώλεια μνήμης που συχνά εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία.

Σύμφωνα με τα  ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition η κουρκουμίνη, το συστατικό-κλειδί του κουρκουμά, θεωρείται ότι καθυστερεί ή και προλαμβάνει τα συμπτώματα της άνοιας.

Σχετική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε ότι η κουρκουμίνη σε κάψουλα τρεις φορές την ημέρα συνδέεται με σημαντική βελτίωση της μνήμης.

Έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι οι ηλικιωμένοι που προέρχονται από κουλτούρες στις οποίες το κάρυ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες άνοιας. Στην πράξη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κουρκουμίνη μπλοκάρει τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι γνωστό πως προωθεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες.

Λόγω της κακής απορρόφησης της κουρκουμίνης από το έντερο, εξετάζεται πώς μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστατικά σε φαρμακευτικό σκεύασμα ώστε να επιδρά πιο αποτελεσματικά στον οργανισμό.