Αγορές

Ένα ελληνικό ΑΕΠ έβγαλαν πέρυσι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί! «Κολυμπούν» στα κέρδη


Η ενεργειακή κρίση που συνεπικουρούμενη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γεωενεργειακή διένεξη Ευρώπης Ρωσίας, εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, έβγαλε πολλαπλά κερδισμένους τους πετρελαϊκούς κολοσσούς της Δύσης

Για την ακρίβεια τα κέρδη τους το 2022 έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αθροιστικά οι πέντε εταιρείες «γίγαντες (Exxomobil, Shell, Chevron, TotalEnergies και BP), εμφάνισαν κέρδη 196,3 δισ.δολαρίων. Συγκλονιστικό αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό ΑΕΠ του 2022 και υπερκεράζει τον ρυθμό ανάπτυξης άλλων χωρών ανά τον πλανήτη!

Αν κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα για το ποιοι μετέτρεψαν την πολλαπλή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε χρυσή ευκαιρία, δεν μένει παρά να δουν τα κολοσσιαία κέρδη που κατέγραψαν οι λεγόμενες και Big Oil. H ΕxxonMobil «έσπασε» όλα τα κοντέρ, ξεπέρασε κάθε πρότερο πήχη που έχει θέσει πετρελαϊκή εταιρεία της Δύσης, αναφορικά με τα ετήσια κέρδη της. Σημείωσε το απίστευτο ρεκόρ των 56 δισ.δολαρίων σε κέρδη, ενώ το ανώτερο σκαλοπάτι που είχε φτάσει στο παρελθόν, ήταν τα 45,2 δισ.δολάρια το 2008.

Η Shell διπλασίασε τα κέρδη της το 2022 σε σχέση με το 2021, «πιάνοντας» τα 40 δισ.δολάρια, ενώ και η Chevron έκανε εταιρικό ρεκόρ. Έφτασε σε κέρδη τα 36,5 δισ.δολάρια, υπερδιπλασιάζοντας την απόδοση που σημείωσε το 2021.

Κέρδη ρεκόρ και για την TotalEnergies, η οποία ξεπέρασε τα 36 δισ. (36,2 για την ακρίβεια). Εντυπωσιακά και με ιστορικό αποτύπωμα για την ίδια, τα κέρδη για την BP. Τα 27,7 δισ.δολάρια αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο στα 114 χρόνια ζωής του πετρελαϊκού κολοσσού. 

Φορολόγηση των υπερκερδών - Φωνές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων, απόρροια του καλπασμού των ενεργειακών τιμών (πετρελαίου-φυσικού αερίου) το 2022, προκαλεί σοκ και δέος. Παράλληλα επαναδιατυπώνει το αίτημα, που βρίσκεται στα χείλη πολλών στη Γηραιά Ηπειρο αλλά και στις ΗΠΑ, για να περαιτέρω φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων το 2022 και 2023.

Να θυμίσουμε  ότι στο γ’ τρίμηνο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε την επιβολή πρόσθετου φόρου στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, για τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου και τη συγκέντρωση ενός ποσού 140 δισ.ευρώ, το οποίο θα αποδοθεί στις χώρες μέλη για τη στήριξη των καταναλωτών. 

Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ανάγνωση των τεράστιων κερδών που κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εταιρείες. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο. «Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Διαβαστε επισης