Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το χρηματιστήριο και όλα τα σενάρια για την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία του παραμένουν ανοιχτά. Μετά από έξι εβδομάδες συσσώρευσης, οι βασικοί δείκτες φαίνεται ότι έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση, διασπώντας σημαντικές στηρίξεις χωρίς αξιόλογο όγκο συναλλαγών κι ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει περιορισθεί. Βασική αιτία οι ανησυχίες ότι οι τράπεζες ενδέχεται να οδηγηθούν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, εάν "περάσει" η απαίτηση του ΔΝΤ για έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού και των δανειακών χαρτοφυλακίων τους.
Αβεβαιότητα στην αγορά προκαλεί και η επικείμενη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση. Θέματα αιχμής που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές εμπλοκές και καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα. Καθώς όμως το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, διατυπώνονται πολλά σενάρια και εκφράζονται φόβοι ότι τουλάχιστον στα εργασιακά θα δοθεί μάχη. Σχεδόν βέβαιαο θεωρείται επίσης ότι το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεό το 2018 ο φιλόδοξος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Στο ΧΑ ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει ότι οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων τηρούν στάση αναμονής, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αβεβαιότητες για τις τράπεζες και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Επιχειρούν μάλιστα να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ρευστοποιώντας κερδοφόρες θέσεις.
Ετσι, τα τραπεζικά χαρτιά βρίσκονται στο επίκεντρο πιέσεων, καταγράφουν σημαντικές απώλειες και δίνουν πτωτική κατεύθυνση στην αγορά.
Το ζήτημα τώρα είναι αν η διόρθωση θα έχει μεγάλο εύρος και σημαντική χρονική διάρκεια. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Επισημαίνεται όμως ότι πολλοί τεχνικοί δείκτες – και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών – βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί κάποια τεχνική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι ισχυρή και μεγάλου εύρους, αντίστοιχη των απωλειών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο δεκαήμερο.
Προς το παρόν οι ενδείξεις για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς είναι μάλλον αρνητικές. Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε χθες πτωτικά την πρώτη ισχυρή στήριξη και βρίσκεται ήδη έξω από τη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα να αντέξει η δεύτερη γραμμή στήριξης στις 810 μονάδες, με μια έστω οριακή ανάκαμψη σήμερα-αύριο. Αν διασπαθεί οριστικά αυτή η περιοχή, η επόμενη στήριξη για τον ΓΔ είναι στις 795-785 μονάδες.