Αγορές

Εν αναμονή ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ - Εξι ημέρες πτώσης


Οι  εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας  και οι εκτιμώμενες επιπτώσεις τους στην οικονομία συντηρούν την αβεβαιότητα στις αγορές, που κινούνται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης. Αυξάνεται η μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια μετοχών, καθώς επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται σε τοποθετήσεις χαμηλότερου ρίσκου. Οι πιέσεις αντισταθμίζονται από εισροές χρήματος που συνεχίζουν να διοχετεύουν άφθονο στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες.

Εκτη ημέρα πτώσης  στο ΧΑ, όπου τίθενται πλέον σε δοκιμασία βραχυχρόνιες στηρίξεις. Χρηματιστές και αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανή μία ισχυρή τεχνική αντίδραση, που θα καλύψει μέρος των απωλειών, αλλά δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια. Μπορεί να εκδηλωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, δίνοντας ανάσα στα χαρτοφυλάκια με margin.

Στην προοπτική αυτή συνηγορεί η σημερινή εικόνα των διεθνών αγορών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση. Στη Φρανκφούρτη ο DAX τερματίζει με κέρδη 1,10% μετά από ενδοσυνεδριακές εναλλαγές προσήμων, στο Λονδίνο ο FTSE100 κλείνει με +1%, ενώ ο Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 0,70%.

Στο ΧΑ κυρίαρχο στοιχείο ήταν και σήμερα η συναλλακτική άπνοια και ο μικρός τζίρος, που υποδηλώνουν στάση αναμονής εκ μέρους των ξένων funds. Καταλύτης διαμόρφωσης  κλίματος τα στοιχεία που δείχνουν αναζωπύρωση της πανδημίας, με πιθανή συνέχεια την ανάσχεση του τουριστικού ρεύματος που είχε ξεκινήσει και περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών σ' αυτόν τον κλάδο-αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας.

Αρνητική η επίδραση και από την αγορά ομολόγων. Τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα βρέθηκαν σήμερα υπό πίεση και οι τιμές τους υποχώρησαν (οι αποδόσεις ανέβηκαν), λόγω των των δυσμενών δημοσιονομικών εξελίξεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Μετοχές και δείκτες

Στο χρηματιστήριο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες  κινήθηκαν στο κόκκινο με  διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -1,11% (629,75 μονάδες), γύρισε πρόσκαιρα στο -0,28% και τερμάτισε με απώλειες 0,61% στις 632,97 μονάδες. Θετικ΄΄η ένδειξη η ασθενής ενδοσυνεδριακή αντίδραση, καθώς και το γεγονός ότι παρέμεινε ισχυρή η στήριξη στις 930 μονάδες.  τώρα βρίσκεται στο -0,55% στις 633,5 μονάδες.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,73% κλείνοντας στις 1.528,83 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κάλυψε πρόσκαιρα τις απώλειες και βρέθηκε σε θετικό έδαφος (+0,07%). Στη συνέχεια κινήθηκε με έντονες διακυμάνσεις, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση. Τερμάτισε με απώλειες 0,95%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Εθνική (+0,9%). Attica Bank -2,6%, Πειραιώς -2%, Alpha και -1,8%, Eurobank -1%%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +2,7%, ΟΛΠ +1,5%, ΟΤΕ και  ΕΥΔΑΠ +1,3%, ΟΠΑΠ +0,6%, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ +0,4%. 

 Με τις μεγαλύτερες απώλειες Motor Oil -3,5%,  ΕΛΠΕ -2,7%,  Βιοχάλκο, Lamda κα Jumbo -2,6%, Φουρλής -2,4%, Aegean -1,8%.

μόνον 5 μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. ΟΤΕ +0,7%, ΟΛΠ +0,6%, Coca-Cola και Jumbo +0,4%, Σαράντης +0,3%.

 

Διαβαστε επισης