Άμυνα & Διπλωματία

Έμπρακτη αμφισβήτηση από Άγκυρα - Oruc Reis: είμαστε σε τουρκική ΑΟΖ!


Με ενέργεια έμπρακτης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κλιμάκωσε η Άγκυρα τις προκλήσεις, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος της Oruc Reis να κινείται περί τις 27 ώρες στην θαλάσσια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νοτιοανατολικά της Καρπάθου), ενώ η αντίδραση της Αθήνας κρίνεται αμήχανη και προδίδει ανετοιμότητα.

Ανετοιμότητα, που δεν δικαιολογείται, καθώς θεωρείτο βέβαιο, μετά την υπογραφή του ανυπόστατου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, ότι η Άγκυρα θα επιχειρούσε να «βάλει πόδι» σε περιοχές στις οποίες θεωρεί ότι έχει δικαίωμα ερευνών, για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.    

Είναι ενδεικτικό της αμηχανίας και της αγωνιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το ζήτημα ότι το πρωί της Παρασκευής αποδόθηκε η πλεύση του τουρκικού ερευνητικού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στους ισχυρούς ανέμους, που όμως η έντασή τους αποδείχθηκε ότι δεν δικαιολογούσε την αλλαγή πορείας του πλοίου. 

Στη γραμμή των κακών(;) καιρικών συνθηκών, που ...έσπρωξαν το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έμεινε και σήμερα (1/2) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δείχνοντας σα να μην θέλει να καταλάβει τι συνέβη.

Επίσης, χαρακτηριστικό της προχειρότητας ή της σπουδής να υποβαθμιστεί η πρόκληση είναι ότι χθες το βράδυ (31/1) διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο  ότι το Oruc Reis εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ στην πραγματικότητα το ερευνητικό παρέμενε και απομακρύνθηκε το πρωί του Σαββάτου. 

Τελικά, περί τις 27 ώρες (6πμ Παρασκευής - 9πμ Σαββάτου) χρειάστηκε το ερευνητικό τουρκικό σκάφος για να εξέλθει του ελληνικού FIR, με πορεία σταθερά ανατολική, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν μάλιστα ότι η κίνησή του παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού για παν ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους συνέπεσε με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κρίση των Ιμίων.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος  

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της τουρκικής πρόκλησης παραθέτουμε τον διάλογο μεταξύ του Οruc Reic και της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, που το παρακολουθούσε όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1, από τον οποίο προκύπτει ότι το ερευνητικό θεωρεί ότι κινείται εντός της τουρκικής ΑΟΖ:

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ....

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

Τα σενάρια για την κίνηση του Oruc Reis

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι είχαν εκδώσει Navtex δηλώνοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό θα ήταν σε περιοχή δυτικά της Κύπρου. Ωστόσο, όπως ανέφεραν «πηγές» από το υπουργείο Άμυνας, το ερευνητικό κατευθύνθηκε δυτικότερα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα γεγονός που προβληματίζει την Αθήνα η οποία προσπάθησε να υποβαθμίσει τη «βόλτα» του Oruc Reis κοντά στα ελληνικά ύδατα υιοθετώντας το σενάριο ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινήθηκε έτσι λόγω καιρού, με αρκετούς πάντως να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να επηρεαστεί από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Παράλληλα, εξετάζονται διάφορα σενάρια από την ελληνική πλευρά καθώς το τουρκικό σκάφος δεν φαίνεται να έριξε καλώδια, πράγμα που θα σήμαινε ότι ήταν έτοιμο να πραγματοποιούσε σεισμογραφικές έρευνες. Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση, οι Τούρκοι μπορεί να θέλουν να «τεστάρουν» τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για μελλοντικές απόπειρες γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Το militaire.gr δημοσίευσε έναν χάρτη του Νίκου Τριάντη δίνοντας το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και αυτό της ελληνικής φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που κινήθηκε για να το παρακολουθεί υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό ερευνητικό βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Διαβαστε επισης