Πολιτική

Εμπορεύματα: Η NFP υποστηρίζει τον χρυσό, αλλά το δολάριο παραμένει πηγή ανησυχίας


Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg άγγιξε χαμηλό τριμήνου, καθώς σημειώθηκαν ξανά μαζικές πωλήσει στο πετρέλαιο, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε με αφορμή τις προσδοκίες ότι πλησιάζει η στιγμή της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην αδυναμία του δείκτη πρωτοστάτησε το πετρέλαιο, όπου συνεχίστηκαν οι έντονες μεταβολές, καθώς η διαμάχη ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία, όπως και οι εκτεταμένες κερδοσκοπικές τοποθετήσεις, οδήγησαν τους επενδυτές σε ένα κυνήγι τιμής. Τα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν αμυντικά καθ' όλη την εβδομάδα, προτού δεχθούν ώθηση από την πιο αδύναμη από το αναμενόμενο έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Στον αγροτικό κλάδο, τα Futures στο σιτάρι και το καλαμπόκι, στο Σικάγο, υποχώρησαν σε πολυετή χαμηλά, με φόντο την προοπτική για πλεόνασμα προσφοράς στις ΗΠΑ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, λίγο πριν από το σαββατοκύριακο, εμφανίστηκαν ορισμένες κερδοσκοπικές αγορές, με βάση την υπόθεση ότι τα περισσότερα από τα θετικά για τη σοδειά (και αρνητικά για την τιμή) νέα είχαν ήδη αποτιμηθεί.

Ο καφές, άλλο ένα μαλακό εμπόρευμα (soft commodity) με ενδιαφέρον, κατέγραψε σημαντική άνοδο λόγω των φόβων από τη μείωση των προβλέψεων για την προσφορά. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ (International Coffee Organization), οι παγκόσμιες εξαγωγές καφέ υποχώρησαν 22% τον Ιούλιο. Με δεδομένο ότι η μείωση οφείλεται στη χαμηλότερη προσφορά και όχι στη μείωση της ζήτησης, η αγορά θα αναρωτηθεί ολοένα και πιο έντονα από πού θα προκύψει κάποια παραγωγή τους επόμενους μήνες.

 Πιθανότερη μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής μεταξύ ΟΠΕΚ-Ρωσίας

Οι έντονες διακυμάνσεις στο αργό πετρέλαιο συνεχίζονται και ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με την αγορά σε θέση άμυνας, μετά το ισχυρό ράλι του Αυγούστου. Το ράλι εκείνο είχε πυροδοτηθεί από τις νέες φήμες για πάγωμα της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Μετά τον μεγαλύτερο αγοραστικό πυρετό διάρκειας δύο εβδομάδων στα χρονικά, το συναίσθημα μεταστράφηκε γρήγορα, με πώληση πολλών νέων θέσεων αγοράς λόγω ανόδου του USD και των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

 Μετά από μαζικές πωλήσεις 10% σε μια περίοδο μόλις τριών ημερών, την Παρασκευή η αγορά κατάφερε να σταθεροποιηθεί, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας. Με το σχόλιο ότι το Ιράν θα πρέπει να εξαιρεθεί, έριξε το μπαλάκι πίσω στον ΟΠΕΚ, ο οποίος μάλλον επιθυμεί ακόμα περισσότερο από τη Ρωσία να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή τη διετή περίοδο των επώδυνα χαμηλών τιμών.

 Η άρνηση του Ιράν να συμμετάσχει σε μια συμφωνία κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Ντόχα, οδήγησε στην άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει το σχέδιο. Όμως με τη μερική πώληση της Aramco να πλησιάζει και τις οικονομικές πιέσεις να αυξάνονται, η έκθεση του Reuters πιθανολογεί ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

 Οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τη στήριξη στο πετρέλαιο πάνω από τα 40 USD/βαρέλι, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να καθιστούν δύσκολη μια ξεκάθαρη διάσπαση σε τιμές αρκετά πάνω από τα 50 USD/βαρέλι εφόσον το παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς παραμείνει εξίσου υψηλό όπως σήμερα. Ο Σεπτέμβριος ιστορικά αποτελεί δύσκολο μήνα για τις αγορές πετρελαίου, με τα αποθέματα να αυξάνονται λόγω μειωμένης δραστηριότητας στα διυλιστήρια.

Ο χρυσός περνά το πρώτο σημαντικό τεστ μετά τον Μάιο

 Αφού πέρασε λίγους μήνες στην περιοχή γύρω από τα 1.340 USD/ουγγιά, ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά για να δοκιμάσει τη βασική στήριξη στα 1.300 USD/ουγγιά. Η αδυναμία αυτή προκλήθηκε από την ενίσχυση του δολαρίου ως απάντηση στις ενδείξεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) των ΗΠΑ για επαναδιαπραγμάτευση της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η έκθεση απασχόλησης για τον Αύγουστο, ωστόσο, καθησύχασε ορισμένους από αυτούς τους φόβους, αφού ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εκτός αγροτικού κλάδου διέψευσε τις προσδοκίες. Αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η FOMC θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά φέτος, η χρονική στιγμή έχει μετατεθεί πια για τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

 Μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση, ο χρυσός ανέκτησε κάποιες από τις απώλειές του, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σημασία του ορίου των 1.300 USD/ουγγιά ως επιπέδου στήριξης – όπως αποδείχθηκαν και τα 1.200 USD/ουγγιά κατά την πιο πρόσφατη διόρθωση του Μαΐου.

 Τότε, όταν ο χρυσός σημείωσε διόρθωση μεγέθους 8%, οι επενδυτές σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό δεν πανικοβλήθηκαν. Παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο ο χρυσός όδευε για τον πρώτο μήνα απωλειών από τον Μάιο, οι συνολικές συμμετοχές συνέχισαν να αυξάνονται κατά 25 τόνους, φτάνοντας τους 2.032 τόνους, ένα υψηλό 26 μηνών.

 Τα hedge fund επιδεικνύουν αντοχή

Τα hedge fund αύξησαν την καθαρή θέση αγοράς τους μέσω Futures και Options, κατά 4% την εβδομάδα λήξης στις 23 Αυγούστου. Παρά την αδυναμία της τιμής, δεν επέδειξαν μεγάλη διάθεση να εγκαταλείψουν την καθαρή θέση αγοράς ύψους ρεκόρ που έχουν διαμορφώσει. Από τη κορύφωση των αρχών Ιουλίου στις 287.000 συναλλαγές (28,7 εκατ. ουγγιές), έχουν μειώσει τη θέση τους μόλις κατά 8%, σε σύγκριση με το 33% του Μαΐου.

Αυτή η περιορισμένη διάθεση πωλήσεων, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει αν ο χρυσός δεν καταφέρει να διατηρήσει τη στήριξη στα 1.300 USD/ουγγιά. Μια διάσπαση κάτω από αυτό το επίπεδο θα αποτελούσε ένα πραγματικό τεστ για τον χρυσό, μετά το μέχρι στιγμής ράλι του 25%.

 Από μακροπρόθεσμη άποψη, κατανοούμε πώς η αντίσταση στα 1.380 USD/ουγγιά προκάλεσε την τρέχουσα διόρθωση. Με δεδομένη την άποψή μας ότι βραχυπρόθεσμα το δολάριο μάλλον θα ενισχυθεί παρά θα αποδυναμωθεί, εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τα 1.300 USD/ουγγιά. Εάν συμβεί αυτό και ο χρυσός κινηθεί προς τα 1.250 USD/ουγγιά, θα το θεωρήσουμε ευκαιρία αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την κατά τα άλλα θετική πρόβλεψη για τα θεμελιώδη στοιχεία στον χρυσό.

  Τα αμερικανικά επιτόκια αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους λίγους μήνες, και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ένα ισχυρότερο δολάριο, αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις συνολικές επενδύσεις στον χρυσό.

Όμως όσο οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν στο αυξανόμενα επίφοβο πείραμά τους με τα αρνητικά επιτόκια, οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων θα παραμένουν σε επίπεδα-ναδίρ – παρέχοντας έτσι στήριξη για εναλλακτικές επενδύσεις όπως ο χρυσός και το ασήμι.