Πολιτική

Εμπορεύματα: Άνοδος μετάλλων-πετρελαίου παρά τα μακροοικονομικά


Οι αγορές των εμπορευμάτων κατέγραψαν μια ισχυρή εβδομάδα με εκτεταμένα κέρδη, παρά τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και καιρό. Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg αυξήθηκε 2,4%, με τα μέταλλα –πολύτιμα και βασικά– να παρουσιάζουν άλλη μια εβδομάδα καλών επιδόσεων.

Ο χρυσός ήρθε αντιμέτωπος με τη μείωση της στήριξης από άλλες αγορές, καθώς η αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές υποχώρησε και οι μετοχές των αναδυόμενων, αλλά και των αναπτυγμένων αγορών, είχαν σημαντικά κέρδη. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, και παρά τη θετική έκθεση απασχόλησης από τις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την πορεία του χρυσού, ο οποίος κατέγραψε υψηλό έτους και επέστρεψε σε συνθήκες τεχνικής ανοδικής αγοράς, έχοντας καταγράψει άλμα 20% από τα χαμηλά και με φόντο την τρέχουσα δυναμική και την πτώση του USD.

Τα βιομηχανικά μέταλλα, με επικεφαλής τον ψευδάργυρο και το νικέλιο, σημείωσαν ισχυρό ράλι, για πρώτη φορά μετά το χαμηλό του Ιανουαρίου. Η άνοδος της περασμένης εβδομάδας πυροδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από μια τεχνική διάσπαση στον χαλκό και με αφορμή τις ελπίδες ότι το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, που ξεκινά να συνεδριάζει στις 5 Μαρτίου, θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ...οτιδήποτε μεταλλικού, στον πλανήτη!

Καμπανάκι εκκίνησης για το αργό πετρέλαιο

Το πετρέλαιο σημείωσε ράλι για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι θέσεις πώλησης συνέχισαν να προσαρμόζονται προς τα κάτω, με τις προβλέψεις να εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης. Παρά τα αρνητικά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, οι επαγγελματίες επενδυτές έλαβαν κάποια πνοή ανακούφισης από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής παραγωγής, τα προβλήματα παροχής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και τις αυξημένες προσδοκίες ότι η συνάντηση μεταξύ των μελών και των μη μελών του ΟΠΕΚ, στις 20 Μαρτίου, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός πλαφόν στην παραγωγή.

Ένα από τα αγαπημένα μου σχόλια στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την είδηση για άλλη μια μεγάλη αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο οδήγησε την αγορά να κλείσει την ημέρα με άνοδο: «Οι καθοδικές αγορές δεν εξαλείφονται με αφορμή θετικές ειδήσεις, αλλά όταν σταματούν την πτώση τους από τις αρνητικές ειδήσεις».

Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα που εξαρτώνται από την ανάπτυξη, όπως τα βασικά μέταλλα, κινούνται πράγματι ανοδικά χωρίς την απόλυτη στήριξη των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζουν προκλήσεις. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, προειδοποιούμε τους επενδυτές να μην παρασυρθούν. Ωστόσο, οι τρέχουσες κινήσεις αποτελούν ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι οι αγορές μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση πολύ πριν από τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών.

Ο χρυσός αψηφά τη διάθεση κινδύνου

Οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες επενδυτές συνεχίζουν να συνωστίζονται στον χρυσό και, προς το παρόν, οποιαδήποτε μείωση της τιμής αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αγοράς. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 7 δισ. USD έχουν επενδυθεί σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα που παρακολουθούν την τιμή του χρυσού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα επενδύσεων στον χρυσό από την περίοδο υιοθέτησης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), στις αρχές του 2009.

Ωστόσο, το να δικαιολογούμε τις τρέχουσες εισροές στον χρυσό με το επιχείρημα της ανάγκης για ένα ασφαλές καταφύγιο δεν ευσταθεί πλέον, δεδομένου ότι τελευταία τα προβλήματα στις μετοχές και τον πιστωτικό κλάδο έχουν υποχωρήσει.

Αντιθέτως, η τρέχουσα κατάσταση θετικής δυναμικής φέρνει στη μνήμη το ράλι των αρχών της δεκαετίας. Αντιμέτωποι με τις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων και της στασιμότητας -πλέον- του δολαρίου, αλλά και τον φόβο ότι μπορεί να χάνουν ευκαιρίες, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις. Τις εντόπισαν στον χρυσό (και εν μέρει και στο ασήμι) και μέχρι στιγμής επιβραβεύτηκαν με ένα ράλι πλέον του 20% από όταν η FOMC αύξησε τα επιτόκια, στις 16 Δεκεμβρίου 2015.

Ο χρυσός ενδέχεται επίσης να παίξει τον ρόλο του καναρινιού που κουβαλούσαν μαζί τους στις στοές οι ανθρακωρύχοι, προβλέποντας ότι οι βελτιωμένες συνθήκες που παρατηρούνται τελευταία στην αγορά δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια και ότι σύντομα η αδυναμία των μετοχών και του πιστωτικού κλάδου θα επανέλθει.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάποια νέα αδυναμία σε άλλον τομέα, το ράλι του χρυσού θα καταλήξει να καθοδηγείται ολοένα και περισσότερο από τις αναθυμιάσεις ενός άδειου ντεπόζιτου – και τελικά αυτό θα προκαλέσει αρχικά μια αναθεώρηση των προσδοκιών και εν συνεχεία θα οδηγήσει σε κλείδωμα κερδών.

Παρ' όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα δεν έχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να πάει κόντρα στο ρεύμα, ιδίως να λάβουμε υπόψη μας το πόσο ισχυρή ήταν φέτος η ζήτηση για τον χρυσό και πόσο έντονη ήταν η επακόλουθη κίνηση της τιμής του. Έχοντας διασπάσει το όριο των 1.250 USD/ουγγιά, το επόμενο σημαντικό επίπεδο που θα συγκεντρώσει την προσοχή θα είναι το υψηλό του 2015, στα 1.308 USD/ουγγιά.

Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται προοπτική καθόδου, και θα απαιτηθεί μια διάσπαση κάτω από τα 1.225 USD/ουγγιά ή ακόμα και τα 1.190 USD/ουγγιά προκειμένου αυτό να αλλάξει.

Τα θεμελιώδη μεγέθη στο πετρέλαιο παραμένουν αμφίβολα

Το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με τον κίνδυνο άλλης μιας κατάρρευσης να απομακρύνεται. Το βελτιωμένο συναίσθημα οδήγησε σε μείωση της μεταβλητότητας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ οι κερδοσκοπικές θέσεις πώλησης βρίσκονται υπό έλεγχο. Η πρόβλεψη των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών συνεχίζει να παρουσιάζει προκλήσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όμως οι επενδυτές τείνουν να εξετάζουν τις ευρύτερες προοπτικές αναζητώντας κατεύθυνση, με τις πρόσφατες εξελίξεις να έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη γενικότερη ψυχολογία της αγοράς.

Η παραγωγή των ΗΠΑ διαγράφει για άλλη μια φορά ξεκάθαρη φθίνουσα πορεία, καθώς εμφανίζεται πτωτική εδώ και έξι εβδομάδες. Μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο εποχιακή αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση, ειδικά στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, το σημαντικό κέντρο παράδοσης για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures) του αργού πετρελαίου WTΙ. Τα αποθέματα εκεί αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 66,3 εκατ. βαρέλια – ένα νούμερο που δεν απέχει πολύ από την απόλυτη δυναμικότητα (η οποία υπολογίζεται περίπου στα 73 εκατ. βαρέλια).

Οι χώρες μέλη και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ σχεδιάζουν να συναντηθούν στις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας να έρθουν σε συμφωνία για ένα πλαφόν στην παραγωγή. Τα προβλήματα στους αγωγούς που μεταφέρουν περίπου 600.000 βαρέλια πετρελαίου/ημέρα από τις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές του βόρειου Ιράκ, σε συνδυασμό με τις διακοπές λειτουργίας στη Νιγηρία, προκάλεσαν μια επιβράδυνση της παραγωγής τον Φεβρουάριο, η οποία αντιστάθμισε με το παραπάνω τις αυξημένες ροές πετρελαίου από το Ιράν.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν συμβάλει ώστε να βγει από το σκόπευτρο η «εξαιρετικά απαισιόδοξη» πρόβλεψη των 20 USD/βαρέλι, και ταυτόχρονα να μειωθεί η –σχεδόν σε ύψη ρεκόρ– θέση πώλησης στο αργό WTI. Παράλληλα, οι καθαρές θέσεις αγοράς στο αργό Brent τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν τεράστιο άλμα, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.

Το Brent πλέον έχει διασπάσει την αντίσταση στα 37,40 USD/βαρέλι, τιμή που αποτελεί το πρώτο επίπεδο υποχώρησης από τις μαζικές πωλήσεις της περιόδου Οκτωβρίου-Ιανουαρίου. Μια ξεκάθαρη διάσπαση σε υψηλότερα επίπεδα θα άνοιγε τον δρόμο για μια άνοδο στα 40 USD/βαρέλι, ενώ αυτή η ανοδική τάση μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο από μια διάσπαση πίσω σε τιμές κάτω των 33 USD/βαρέλι.