Ξεκίνησε το νέο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CURSOR, που έχει ως στόχο να αναπτύξει σύγχρονες τεχνολογίες, όπως μικρά ρομπότ, drones και αισθητήρες, για την ανίχνευση θυμάτων παγιδευμένων κάτω από συντρίμμια σε περιπτώσεις φυσικών ή μη καταστροφών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί με 7 εκατ. ευρώ το CURSOR στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το έργο, που ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο και θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, συνενώνει τεχνολογίες αιχμής στη ρομποτική, στις επικοινωνίες, στη διαχείριση κρίσεων, στη μικροηλεκτρονική, καθώς επίσης στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης.
Θα αναπτύξει καινοτόμες εφαρμογές για την αποτελεσματική διάσωση θυμάτων σε συντρίμμια και αποτελεί συνέχεια της έρευνας που ήδη πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) τα τελευταία πέντε χρόνια, με υπεύθυνο τον δρα 'Αγγελο Αμδίτη.
Το ΕΠΙΣΕΥ κατέχει τον ρόλο του τεχνικού και επιστημονικού συντονιστή του CURSOR και είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη μονάδων εντοπισμού για τον ρομποτικό εξοπλισμό. Επιπλέον, θα συμβάλει στη διαδικασία προώθησης της προόδου που επιτυγχάνεται στο έργο.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε περιπτώσεις φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών οι αστικές ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως η αστυνομία, οι ιατρικές υπηρεσίες και οι δομές Πολιτικής Προστασίας, είναι ο άμεσος και αποτελεσματικός ρυθμός αντίδρασης που πρέπει να επιδείξουν, ώστε εντοπίσουν τους επιζώντες εντός του κρίσιμου χρονικού περιθωρίου των 72 ωρών. Συχνά, τέτοιες καταστάσεις ενέχουν υψηλό βαθμό κινδύνου, λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων και του εύθραυστου περιβάλλοντος, που μπορεί να αποτελέσει απειλή ακόμη και για τις ζωές των ίδιων των διασωστών. Το CURSOR πρόκειται να αναπτύξει καινοτόμες τεχνολογίες με χρήση drones, μικροσκοπικού ρομποτικού εξοπλισμού και προηγμένων αισθητήρων, με στόχο την ταχύτερη ανίχνευση των επιζώντων που έχουν παγιδευτεί σε κατεστραμμένα κτίρια, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των διασωστών.
Τα ρομπότ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, θα είναι εξοπλισμένα με χημικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών που υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία και μεταφέρονται από την έδρα των επιχειρήσεων στο σημείο της καταστροφής με drones. Τα ρομπότ θα εργάζονται ανεξάρτητα σε ομάδες, αναζητώντας επιζώντες. Επιπλέον, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV Mothership) θα λειτουργεί ως εναέριος κόμβος που παράγει απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας της ζώνης καταστροφής και θα επιτρέπει την επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου.
Στο CURSOR συμμετέχουν 16 εταίροι, μεταξύ των οποίων επαγγελματικές ομάδες έρευνας και διάσωσης από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ερευνητικοί οργανισμοί, καθώς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα αναπτύξουν το βασικό καινοτόμο εξοπλισμό του έργου και θα εμπορευματοποιήσουν τα αποτελέσματά του.