Για το εγχείρημα της κυβέρνησης επί εδάφους Βρυξελλών υπεραμύνθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζητηση του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα.
Ακόμη μια φορά η βουλή μετετράπη σε πεδίο αντιπαράθεσης, ύβρεων και αντεγκλησεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με παγιωμένη την εικόνα του παλαιοκομματισμού στις γκρίζες μέρες της κρίσης κάνοντάς μας μάρτυρες του επιφανειακού του πολιτικού συστήματος, με τοποθετήσεις ελλείψει αυτοκριτικής και στρατηγικής υλοποίησης.
Οι ομιλίες κινήθηκαν όπως έχουμε συνηθίσει στο «εμείς» και «εσείς», στο όνομα «της κοινωνίας που βράζει»... και με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Επιφυλάσσονται οι Κεντρώοι.
Αδύναμη και διαιρεμένη η Ευρώπη
Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Βρυξελλών, είπε πως «δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες».
Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.
«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».
Στα του εσωτερικού
Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε πως "χαίρομαι για την αλλαγή στάση σας. Γιατί δεν είναι σταθερή. κ Κουμουτσάκο εσείς, όταν συνοδεύατε τον υπηρεσιακό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη στο ΕΛΚ, σπεύσατε να τον συμβουλεύσετε, όταν δήλωσε πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν hot spots γιατί είναι εστίες έντασης. Χαίρομαι που αλλάξατε στάση, διότι θα ήταν πράγματι εξαιρετικά προβληματικό για τη χώρα να υπερισχύουν στην αξιωματική αντιπολίτευση οι απόψεις μίας μερίδας, που μπορεί να είναι πλειοψηφική στη Νέα Δημοκρατία, γιατί εκφράζεται δημόσια".
Ακολούθως ο αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως "όταν μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα να είστε προσεκτικός γιατί τις λίστες εμείς δεν τις κρατήσαμε στα συρτάρια μας, τις πήγαμε στις αρμόδιες αρχές. Δεν τις κρύψαμε". Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είναι εκείνη που προστάτεψε τους φοροφυγάδες, ούτε βάζαμε υπάλληλους του υπ. Εξωτερικών να αρνούνται συναντήσεις. Όσο προστατεύσατε τους φοροφυγάδες, τους προστατεύσατε και πρέπει να απολογηθείτε για αυτό. "Εμείς ήμασταν αυτοί που ανοίξαμε το μεγάλο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, της Siemens και θα το πάμε μέχρι τέλος. Τίποτα δεν θα ξεχαστεί" συνέχισε.
Να εκπληρωθούν ευθύνες απαίτησε ο κ. Μητσοτάκης και αφόπλισε
«Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».
Σκληρή κρτική άσκησε στην κυβέρνηση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, λέγοντας ότι κάθε ημέρα που περνά αυξάνει ο λογαριασμός για την ελληνική κοινωνία.
«Οι απόσπασματικές πρωτοβουλίες που εμείς θα ψηφίσουμε δεν συνιστούν παράλληλο πρόγραμμα. Το μόνο παράλληλο που έχει η κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα ελέγχου του κράτους» προσέθεσε. Απορρίπτοντας τη ρητορική της κυβέρνησης για «δήθεν κοινωνική ευαισθησία της αριστεράς» έφερε ως παράδειγμα ότι «πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση της αριστεράς αύξησε το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήθελε να ικανοποιήσει τη δική της κομματική πελατεία, γι' αυτό δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προτίμησε να προσλάβει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες.
Η καλύτερη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις επενδύσεις μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ταξικού πολέμου. Η πολιτική της κυβέρνησης κάνει αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας, και οδηγεί στην απόλυτη φτωοχοποίηση της μεσαίας τάξης, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είναι επικοινωνιακό αντίβαρο για το ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου, αντίβαρο για τους πλειστηριασμούς του κ. Σταθάκη και αντίβαρο για την ανεργία και την άπουσία της πολιτικής των αποκρατικόποιήσεων και των επενδύσεων.