Πολιτική

ΕΛΤΑ: Ετήσιο ευρωπαϊκό forum για την Ταχυδρομική ασφάλεια


Με στόχο την περαιτέρω αύξηση του τρέχοντος επιπέδου της ταχυδρομικής ασφάλειας μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων λύσεων ανίχνευσης και ελέγχου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συμμετέχουν στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα SAFEPOST Project. Το έργο ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2016 και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συμμετέχουν ως τελικός χρήστης. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με την την PostEurop (την Ένωση των 52 Ευρωπαϊκών Ταχυδρομικών Οργανισμών Φορέων Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας), τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διοργανώνουν στην Αθήνα το διήμερο της Τετάρτης 27 & Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2016, το ετήσιο «Forum για την ταχυδρομική ασφάλεια» και το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Εφαρμογής στα ΕΛΤΑ».

Το “Postal Security Forum” είναι μία συνάντηση ευρωπαϊκού βεληνεκούς που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τα ΕΛΤΑ στις 27 Ιανουαρίου 2016. Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ταχυδρομείων και τελωνειακών αρχών συναντώνται για πρώτη φορά στη χώρα μας για να αναλύσουν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ασφάλειας διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων όπως αυτές εφαρμόζονται στην κάθε χώρα και να καταθέσουν τις απόψεις τους με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας όλων προς όφελος του ευρωπαίου πολίτη.

Το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Εφαρμογής στα ΕΛΤΑ» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 στις εγκαταστάσεις του αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής Αττικής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής και επικεντρώνεται στην παρουσίαση:

1. Του μηχανήματος ανίχνευσης επικίνδυνων / απαγορευμένων ουσιών σε επιστολές και δέματα “D-Tube”, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του SAFEPOST Project. 

2. Της ψηφιακής πλατφόρμας “Common Postal Security Space” για την ταχεία και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας για τα διακινούμενα ταχυδρομικά αντικείμενα μεταξύ των ταχυδρομείων. 

Θα αναπτυχθούν συγκεκριμένα σενάρια ανίχνευσης ύποπτων αντικειμένων και θα γίνει παρουσίαση της πλατφόρμας και του τρόπου ανταλλαγής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Στη διήμερη συνάντηση συμμετέχουν 14 ευρωπαϊκοί ταχυδρομικοί οργανισμοί (Ολλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Ισλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Εσθονία), εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης Universal Postal Union, της World Customs Association και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DGTaxud) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης συμμετέχει ερευνητικό προσωπικό από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα και του Muster της Γερμανίας, ενώ από την Ελλάδα θα παραβρεθούν στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Οικονομικών και στελέχη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.