Πολιτική

Ελπίδες για πολιτική λύση, βοηθά η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ


Αναθερμαίνονται οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στο επόμενο 15ήμερο. Ενώ από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group  δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ουσιαστικό, προοπτικές άρσης του αδιεξόδου και διευθέτησης των εκκρεμοτήτων δημιουργούν οι πρωτοβουλίες των Ζ.Κ. Γιούνκερ και Γ. Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν συναινέσεις και να γεφυρώσουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δανειστών.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη  εκπροσώπων  των ευρωπαϊκών Θεσμών, του ΔΝΤ της Ελλάδας, στην οποία θα συμμετέχουν ενδεχομένως και κάποια υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι στην διάσκεψη αυτή θα προετοιμασθεί το έδαφος για μία συμφωνία-πακέτο και θα δοθεί πράσινο φώς για να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, με εντολή να κλείσουν γρήγορα όλες τις εκκρεμότητες, ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου – ή σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη λίγες μέρες αργότερα.

 Λύση-πακέτο "τρία σε ένα"

Σήμερα στο EWG συζητείται μόνο η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ενώ το ελληνικό σχέδιο προτάσεων δεν πρόκειται να τεθεί επί τάπητος.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο προσβλέπει τώρα στην πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ και στις κινήσεις του προέδρου της Κομισιόν, επιδιώκοντας μια πολιτική απόφαση για λύση-πακέτο, που πέραν της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής (για μετά το 2019) και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά πρέπει να «πακεταρισθούν», διότι αν το καθένα συζητηθεί χωριστά, οι συζητήσεις θα είναι ατέρμονες και καμιά προσπάθεια δεν πρόκειται να τελεσφορήσει «στο σωστό χρόνο».

Τονίζουν επίσης ότι το να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση χωρίς να έχουν ληφθεί ταυτόχρονα αποφάσεις για το χρέος, δεν θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα, διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση. Ακόμη και η θετική επίδραση στις αγορές και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν θα είναι ουσιαστική, αν αξιολόγηση- ελαφρυνση χρέους- μέτρα προσαρμογής δεν αποφασισθούν ταυτόχρονα.

Ο φόβος της αναζωπύρωσης και οι εκλογές

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι πολλές ευρωπαϊκές  κυβερνήσεις δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν  την πιθανότητα αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης σε  περίοδο κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στις χώρες τους.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις επιμέρους διαφωνίες τους για το περιεχόμενο  μιας νέας συμφωνίας και για το κατά πόσο η ΕΕ  θα είναι«γενναιόδωρη» προς την Ελλάδα, επιθυμούν να κλείσει γρήγορα αυτό το μέτωπο.

Η Αθήνα ελπίζει λοιπόν ότι μπορεί να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό είναι αποφασισμένη να επιμείνει στις κόκκινες γραμμές της, αρνούμενη να αποδεχθεί απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα. Θα υποχωρήσει μόνον όταν και όπου διαπιστώσει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο…