Επιχειρήσεις

ΕΛΠΕ: Νέο placement στον ορίζοντα- Παραμένει το Δημόσιο στο ΔΣ


 Η επιτυχής έκβαση του πρόσφατου placement μετοχών των ΕΛΠΕ και η ταύτιση απόψεων όσον αφορά την περαιτέρω πορεία της εταιρείας, συντηρούν το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο βασικών μετόχων – ομίλου Λάτση και Δημοσίου/ΤΑΙΠΕΔ – που καταστρώνουν από κοινού σχέδια για περαιτέρω μείωση της συμμετοχής τους σε βάθος χρόνου.

Το πνεύμα συνεργασίας αποτυπώνεται και στην απόφαση να συνεχίσει να εκπροσωπείται το ΔΣ στο ΔΣ της εταιρείας και μετά τη μείωση του ποσοστού του, που έχει περιοριστεί σε 31,18% μετά το placement. Για το σκοπό αυτό τροποποιείται το καταστατικό και θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που η συμμετοχή του Δημοσίου μειωθεί κάτω του 35% και είναι τουλάχιστον 25% (όπως έχει ήδη γίνει), τότε θα έχει το δικαίωμα να ορίζει τα 3 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Πρόβλεψη δεν υπάρχει για δικαίωμα του Δημοσίου να ορίζει τον πρόεδρο ΔΣ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Ομως, όπως άφησε να εννοηθεί ο CEO της εταιρείας Ανδρέας Σιαμισίης, το υπάρχον καθεστώς θα διατηρηθεί στο πλαίσιο αγαστής συνεργασίας των δύο μεγαλομετόχων.

 Οι επόμενες κινήσεις

Ταυτότητα απόψεων των δύο πλευρών υπάρχει και στους σχεδιασμούς για ενίσχυση της παρουσίας των  ΕΛΠΕ/Helleniq Energy στις ενεργειακές αγορές γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Σερβία) με κινήσεις επέκτασης και εξαγορές.

 Οσον αφορά το μετοχικό status, οι δύο μεγαλομέτοχοι συμφωνούν ότι πρέπει μελλοντικά μα μειώσουν περαιτέρω το συνολικό ποσοστό τους, ώστε να διευρυνθεί η μετοχική βάση και να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής – με θετική επίδραση και στη χρηματιστηριακή αξία της.
Ο όμιλος Λάτση και το Δημόσιο/ΤΑΙΠΕΔ κατέχουν τώρα συνολικά 71,6% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ποσοστό που θεωρείται υψηλό για μία εταιρεία διεθνούς εμβέλειας που θέλει να έχει  στο μετοχολόγο της πολυεθνικά κεφάλαια και διεθνή funds.

Οπως λένε στελέχη των ΕΛΠΕ, “είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για νέο placement. Ομως η διάθεση ενός ακόμη σημαντικού ποσοστού μετοχών παραμένει ως σκέψη και ως σενάριο μελλοντικών σχεδιασμών. Το πότε θα υλοποιηθεί, εξαρτάται από την επίτευξη άλλων άμεσων στόχων και από τις συνθήκες αγοράς”.

Συμπληρώνουν επίσης ότι “υπεισέρχεται και ο πολιτικός παράγων, καθώς για οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου πρέπει να υπάρχει κυβερνητική βούληση και συναίνεση”.

Διαβαστε επισης