Σε Ελντοράντο για μικρές και... τολμηρές εταιρείες του διεθνούς μεταλλευτικού τομέα έχει μετατραπεί η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μικρή αυστραλιανή εταιρεία δηλώνει ότι ανακάλυψε ένα από το 20 μεγαλύτερα κοιτάσματα ψευδαργύρου στον κόσμο, ενώ επιχειρεί να αρχίσει έρευνα και για αντιμόνιο στη Χίο, όπου προσκρούει σε τοπικές αντιδράσεις.
Η ελάχιστα γνωστή Rockfire Resources είναι μια πολύ μικρή εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου: η χρηματιστηριακή της αξία είναι μόλις 300 εκατ. λίρες, ενώ έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας της το τελευταίο 12μηνο, καθώς παραμένει ζημιογόνα, έχοντας προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα μετάλλων στην Αυστραλία.
Τοπικός της συνεργάτης στην Ελλάδα είναι ένας επιχειρηματίας που δεν είναι ευρύτερα γνωστός, ο Γεώργιος Σκευάς, ο οποίος είχε ιδρύσει μια μικρή μονοπρόσωπη ΙΚΕ, την Ελληνικά Ορυκτά. Αυτή η εταιρεία ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το κοίτασμα των Μολάων και το κέρδισε σε διαγωνισμό, μετά τον οποίο μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και ο έλεγχός της πέρασε στη Rockfire Resources.
Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τον μεταλλευτικό κλάδο, αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα κατά κανόνα εμφανίζονται στα πρώτα στάδια των ερευνών για μεταλλεύματα. Προφανώς, όταν έλθει η ώρα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με δημιουργία μεγάλων μεταλλουργικών μονάδων, βρίσκονται στο προσκήνιο οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, ενώ οι μικρές, που έχουν τον ρόλο του... σκαπανέα, ανταμείβονται πλουσιοπάροχο για το αρχικό τους ρίσκο.
Για το κοίτασμα ψευδαργύρου στους Μολάους Λακωνίας, η Rockfire προχώρησε πρόσφατα σε εντυπωσιακές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ανέβασε κατά 500% την εκτίμησή της για το αποθεματικό δυναμικό στους Μολάους, διαπίστωση που εντάσσει, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, το συγκεκριμένο κοίτασμα στα 20 κορυφαία (υπό ανάπτυξη) παγκόσμια κοιτάσματα ψευδαργύρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πιστοποίηση ερευνών με τον Αυστραλιανό Κώδικα JORC ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει απόθεμα 15 εκατ. τόνων ψευδαργύρου, αλλά και αποθέματα ενός από τα σπάνια κρίσιμα μέταλλα, του γερμανίου (Ge). Μια προκαταρκτική εκτίμηση της ποσότητας γερμανίου (όχι κατά Jorc) κάνει λόγο για 105.700, ενώ το μέταλλο πωλείται προς 3.681 δολάρια το κιλό.
Με βάση τη μελέτη σκοπιμότητας που είχε συνταχθεί από την εταιρεία ΜΕΤΒΑ το 1991, η οποία είχε εκμεταλλευθεί στο παρελθόν το κοίτασμα, είχε διαπιστωθεί οριακή περιεκτικότητα ψευδαργύρου (Zn) 4% και το βέβαιο απολήψιμο απόθεμα ανερχόταν σε 2.655.000 τόνους. Πρόκειται για μια τεράστια διαφοροποίηση και, αν ισχύουν τα ανακοινωθέντα από τη Rockfire, το κοίτασμα των Μολάων γίνεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Άλλη εταιρεία διεκδικείτην εκμετάλλευση κοιτάσματος αντιμονίου στη Χίο. Εκεί έχουν εκδηλωθεί τοπικές αντιδράσεις, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν κάνει πίσω και δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες σε διαβούλευση τα τεύχη του διαγωνισμού, που προκλήθηκε λόγω του ενδιαφέροντος για παραχώρηση. Τελευταία φορά που είχε γίνει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος ήταν τη δεκαετία του '50 από τον Μποδοσάκη, ο οποίος τελικά το εγκατέλειψε.