Άμυνα & Διπλωματία

Ελληνοτουρκικό πόκερ στο ΝΑΤΟ – Τι ετοιμάζει ο Ερντογάν, πώς θα απαντήσει η Αθήνα


Με την τουρκική προκλητικότητα, την επιθετική ρητορική και τις απειλές πολέμου προς την Ελλάδα να έχουν «χτυπήσει» κόκκινο, η επερχόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ (29-30 Ιουνίου) αποτελεί σημείο αναφοράς για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Όχι ως προς την καθ’ αυτή ουσία τους, διότι προφανώς δεν αποτελούν κομμάτι της επίσημης ατζέντας, αλλά για την διπλωματική επικοινωνία και εικόνα που θα εισπράξει ο διεθνής παράγοντας, αναφορικά με τη «διένεξη» των δύο χωρών.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να μετατρέψει σε σόου τη Σύνοδο. Παρακάμπτοντας την επίσημη ατζέντα της Συνόδου, αναμένεται να ξεδιπλώσει πάλι το τουρκικό αφήγημα περί στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα, δηλώνοντας και μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, πώς η Αθήνα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες. Διόλου απίθανο δεν είναι για τον Ταγίπ Ερντογάν, βάσει των όσων έχει πράξει και στο παρελθόν, να επιχειρήσει να ενορχηστρώσει μια τρόπον τινά προβοκάτσια απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να την εκθέσει ενώπιον του διεθνούς παράγοντα και κατόπιν να αρθρώσει και τη λοιπή επιχειρηματολογία που διέπει το αφήγημά του, δηλαδή την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η ελληνική διπλωματία που επεξεργάζεται κάθε δυνατό σενάριο ή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, αναμένει πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να «εργαλειοποιήσει» προς όφελος της χώρας του και το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στόχος του είναι να αποκομίσει ανταλλάγματα, μέσω ενδεχόμενης απόσυρσης του τουρκικού βέτο, τα οποία και σχετίζονται με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και κυρίως με τις επιδιώξεις της χώρας του.

Προετοιμασμένη η Αθήνα για όλα τα σενάρια

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, γνωρίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα διστάσει να παραβιάσει το… πρωτόκολλο, προκειμένου να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας, σύροντας της σε μια διελκυστίνδα δημόσιας αντιπαράθεσης, ενώπιον των νατοϊκών συμμάχων. Η ελληνική στρατηγική που έχει εκπονηθεί ενόψει του Συνόδου Κορυφής έχει συγκεκριμένες σταθερές και κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να  μην αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Αν, όμως, προκληθεί, θα απαντήσει σε σκληρό ύφος, κάτι που η ελληνική διπλωματία αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουν φροντίσει να καταστήσουν σαφές σε Ευρωπαίους ηγέτες και άλλους νατοϊκούς. 

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να μετατρέψει τη Σύνοδο σε φόρουμ αντιπαράθεσης με την Τουρκία, ωστόσο θα απαντήσει εκτενώς και εμπεριστατωμένα σ’ όλα τα ζητήματα που θα θέσει η Τουρκία. Απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών ο πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση το πλαίσιο της ελληνικής απαντητικής επιστολής της Αθήνας στον ΟΗΕ, ενώ θα αναδείξει και τις απειλές πολέμου τις οποίες εκτοξεύει συνεχώς η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα. Στη φαρέτρα της ελληνικής επιχειρηματολογίας, βρίσκεται και το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και να κινηθεί σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Ο... ισαποστάκιας Στόλντεμπεργκ

Σ’ ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει η ηγεσία του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση μετατροπής της Συνόδου σε ελληνοτουρκική διένεξη, η Αθήνα δεν τρέφει ισχυρές προσδοκίες. Και καλώς το πράττει, διότι ο γεν.γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Σόλτενμπεργκ, έχει επιλέξει τον ρόλο του «ισαποστασάκια» προς Ελλάδα – Τουρκία, από τον οποίο δεν πρόκειται να παρεκκλίνει...
 

Διαβαστε επισης