Πάνω από 100 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ' αυτή την επίσκεψη, η οποία εμφανίζει όχι μόνο διπλωματικό ενδιαφέρον, αλλά πρωτίστως οικονομικό, καθώς αναμένεται ότι επιστέγασμά της θα είναι η σύναψη διακρατικών συμφωνιών και η υπογραφή πολλών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων από τις δύο χώρες. Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θέλει να καταδείξει τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές -κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα- οι οποίες προκύπτουν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει και το Μέγαρο Μαξίμου στην επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία την ερχόμενη Τρίτη είναι και η πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό. Κατά πληροφορίες, μαζί με τον πρωθυπουργό θα ταξιδέψουν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Σταθάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Σταύρος Αραχωβίτης, Ανδρέας Ξανθός, Μάρκος Μπόλαρης, Σία Αναγνωστοπούλου και Ελευθερία Χατζηγεωργίου.
Στα Σκόπια στη διάρκεια της επίσκεψης θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου προβλέπεται να υπογραφούν έξι διακρατικές συμφωνίες και πλειάδα επιχειρηματικών, με MoU μεταξύ επιχειρήσεων.΄Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα υπογράψουν δύο «actions plans».
Από τις διακρατικές συμφωνίες ξεχωρίζει εκείνη με την οποία η Ελλάδα θα ελέγχει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας – ενέργεια που επιθυμούσε διακαώς να κατοχυρώσει για το τουρκικό υπουργείο η Άγκυρα.
Τη σχετική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκαρίνσκα. Πριν από περίπου τρεις μήνες ο Ε. Αποστολάκης είχε κάνει την σχετική πρόταση που έγινε δεκτή, καθώς διευκόλυνε την κυβέρνηση Ζάεφ που θέλει και αυτή την απαγκίστρωση από την τουρκική επιρροή. Από τότε υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις και ενέργειες τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που είχαν αίσιο αποτέλεσμα.
Με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η Ελλάδα ουσιαστικά θα ελέγχει το FIR της Βόρειας Μακεδονίας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, καθώς ουσιαστικά η γειτονική χώρα δεν έχει πολεμική αεροπορία και η δυναμική της εξαντλείται σε ορισμένα ελικόπτερα.Έτσι, όταν διαπιστώνεται στα ραντάρ της γείτονος άγνωστο ίχνος, θα «σηκώνονται ελληνικά αεροσκάφη για αναγνώριση και στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια επεδίωκε να αναλάβει αυτή την αποστολή για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας με την δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς και με την συνέχιση της εκπαίδευσης των αξιωματικών της Βόρειας Μακεδονία ς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπογραφές θα «πέσουν» από τους υπουργούς Εξωτερικών για την επιτάχυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, από τους υπουργούς Υποδομών θα υπάρξουν δύο συμφωνίες για έργα στη γείτονα, από την ΔΕΣΦΑ και την κρατική ΜΕR προσθήκη στο μνημόνιο κατανόησης, ενώ θα συγκροτηθεί επιτροπή για τα εταιρικά σήματα.
Συγκεκριμένα στο Συµβούλιο Συνεργασίας θα υπογραφούν:
- Σχέδιο δράσης για την εµβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο µερών.
- Συµφωνία αµυντικής συνεργασίας µεταξύ των δύο υπουργείων Εθνικής Αµυνας.
- Συµφωνία σχετικά µε την εγκατάσταση συνοριακού σηµείου διέλευσης µεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προµάχους στην Ελληνική ∆ηµοκρατία µε το Majden στη ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
- Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γραµµατείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
- Πρώτη Προσθήκη στο Μνηµόνιο Κατανόησης µεταξύ της ∆ΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνηµόνιο Συνεργασίας µεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αρκετές από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει προ πολλού την δραστηριοποίησή τους στη γείτονα.
Από την ελληνική επιχειρηματική αποστολή ξεχωρίζουν οι εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Motor Oil, Ιntracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Ακτωρ, Τιτάν, Ομιλος Κοπελούζου, ΣΙΔΕΝΟΡ. Κάποιοι επιχειρηματίες εξ αυτών ενδέχεται να παραστούν αυτοπροσώπως στις συνοµιλίες µε την αντίστοιχη πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.
Τρόφιμα, ποτά, κατασκευές, logistics, αλλά και μεταφορά knowhow, δηλαδή τεχνογνωσίας για τη δημόσια διοίκηση, θα βρεθούν στην ατζέντα των συναντήσεων που θα διεξαχθούν.
Η έντονη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία οδήγησε τους εκπροσώπους τους να ζητήσουν από το υπουργείο Οικονομικών την επίλυση του προβλήματος της διπλής φορολογίας καθώς μια ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται και στις δυο χώρες καλείται να πληρώνει φόρους και στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία.
Η διάθεση είναι θετική, ωστόσο, θα χρειασθεί χρόνος (σ.σ. άνω του ενός έτους) για τις τελικές αποφάσεις. «Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε άλλες χώρες, όπως στη Βουλγαρία», αναφέρει αρμόδιος παράγοντας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα φθάσει στα Σκόπια νωρίς το πρωί της ερχόμενης Τρίτης και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα μεταβεί στο κυβερνητικό Μέγαρο όπου και θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής. Αμέσως μετά θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την πρώτη μετά την κοινή βράβευσή τους στην Γερμανία για την συμβολή τους στην ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών και στη συνέχεια Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακολούθως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
Ποπόβσκι: Αυξάνεται η υποστήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών
«Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα θα δείξει με άμεσο τρόπο πως οι δύο χώρες χτίζουν τις γέφυρες για το μέλλον», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Επικοινωνιών και Διαφάνειας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρόμπερτ Ποπόβσκι.
Επισημαίνει ότι οι δύο κυβερνήσεις «έδειξαν για πρώτη φορά τον ευρωπαϊκό τρόπο να αντιμετωπίζεις ζητήματα στα Βαλκάνια», προσθέτοντας «χωρίς καμία πίεση οι δύο πρωθυπουργοί έλυσαν το πρόβλημα. Στην Ευρώπη θα θέλαμε να δείξουμε ότι ο εθνικισμός προκαλεί μεγάλες ζημιές, που κατόπιν χρειάζονται δεκαετίες ή και αιώνες για να διορθωθούν».
Ο κ. Ποπόβσκι ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα με αφορμή την εκδήλωση, «Παραπληροφόρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών» τονίζει ότι «το καλύτερο όπλο ενάντια στα fake news είναι η αλήθεια». Εξάλλου, «αν μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να διαδώσουμε την αληθινή πληροφορία και από τις δύο πλευρές, διαμέσου των Μέσων ενημέρωσης, αυτό θα μας βοηθήσει πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στην γειτονική χώρα.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτή η τακτική «δεν θα έχει αποτέλεσμα γιατί πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη του κόσμου στη Συμφωνία των Πρεσπών που πριν από τρεις μήνες είχε χαμηλή απόδοση, βρίσκεται πλέον στο 55% γιατί τώρα πια έχει γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία δίνει ευκαιρίες. Όχι μόνο τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά και την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις μεγάλες περιφερειακές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κι αυτό σημαίνει καλύτερη ζωή για τον πολίτη».
«Αν δούμε τα αφηγήματά τους, είναι παρόμοια και από τις δύο πλευρές» (σ.σ. της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία), λένε συγκεκριμένα, «δεν είναι καλή η συμφωνία, αλλά θα τη σεβαστούμε». Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ποπόβσκι, «δεν έχουν πραγματική θέση, μόνο αντίθεση».