Συστήνεται Ταμείο Εγγυοδοσίας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ και ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση στις επιχειρήσεις δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα το ΕΠΑνΕΚ καλείται να συνδράμει με τους διαθέσιμους πόρους του τις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικότερα, μέσω του ταμείου χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων Κεφαλαίου Κίνησης με ανώτατο όριο, σε συνεργασία με επιλεγμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τα χρηματοδοτικά μέσα σχεδιάζονται ειδικά για το σκοπό της στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που δημιουργείται από την επιδημική έκρηξη του COVID-19.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα αναρτηθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου.

Στόχοι

Το Ταμείο μπορεί, για την επίτευξη των στόχων του, να επενδύσει σε χρηματοδοτικά μέσα εγγυήσεων στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται από τους Οργανισμούς στους τελικούς αποδέκτες εγγυημένα νέα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης. Για τον σχεδιασμό των κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων λαμβάνεται υπόψη η εκ των προτέρων αξιολόγηση (ex-ante assessment), η οποία καταδεικνύει την ανεπάρκεια της αγοράς στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά κυρίως ο σχεδιασμός διαμορφώνεται στη βάση των τρεχουσών συνθηκών ανωτέρας βίας λόγω της επιδημικής έκρηξης του COVID-19.

Πόροι του ταμείου

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα, πόρων ύψους 1.250.000.000 ευρώ.

Το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, και συνεισφέρονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Η κατανομή των πόρων στις περιφέρειες δύναται να μεταβληθεί ανάλογα με τυχόν τροποποιήσεις στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ταμείου, διαφοροποιήσεις στις ανάγκες στήριξης της οικονομίας και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων του Ταμείου.

Κατά την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες χρηματοδότησης των τελικών αποδεκτών και το στόχο επίτευξης της μέγιστης δυνατής μόχλευσης των αρχικά διαθέσιμων πόρων, στο ταμείο δύναται να επενδυθούν πόροι από άλλες εναλλακτικές πηγές.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε περίπτωση που κατόπιν ελέγχων/επαληθεύσεων διαπιστωθεί παρατυπία, μεριμνά για την εφαρμογή δημοσιονομικών διορθώσεων ή ανακτήσεων των τυχόν αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών είτε σε επίπεδο χρηματοπιστωτικών οργανισμών, είτε και σε επίπεδο τελικού αποδέκτη, ανάλογα με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία και στη συμφωνία χρηματοδότησης.

Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες Επενδυτικής Επιτροπής

H Επενδυτική Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποτελείται από 3 τακτικά μέλη ως ακολούθως:

   α) Τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ως Πρόεδρο,

   β) την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ,

   γ) εκπρόσωπο του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην ίδια απόφαση ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη αυτών, τα οποία προτείνονται από τα μέλη. Η θητεία των μελών της Επενδυτικής Επιτροπής και των αναπληρωτών τους είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Στις συνεδριάσεις της Επενδυτικής Επιτροπής συμμετέχουν έως δύο εκπρόσωποι της ΕΑΤ ως εισηγητές και παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου:

  • ένα στέλεχος από κάθε μια εκ των Γραμματειών που συμμετέχουν στη σύνθεση της Επενδυτικής Επιτροπής
  • ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών τραπεζών
  • ένα στέλεχος της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ
  • ένα στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων

Τη γραμματεία της Επενδυτικής Επιτροπής αναλαμβάνει η ΕΑΤ, με αρμοδιότητες καθορισμένες στη Συμφωνία Χρηματοδότησης.